Mirsad Hadžikadić kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Prof. dr. Mirsad Hadžikadić kandidovao se na narednim izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Na izbore 2018. godine izaći će kao nezavisan kandidat. Hadžikadić je rođeni Banjalučanin koji od 1984. godine živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama. Na Harvardu je magistrirao 1987. godine, a doktorirao u Dallasu.
Iako ste najavili osnivanje političke organizacije u čijem će fokus biti progres BiH, ekonomija i mladi.Kako je došlo do Vašeg angažmana na političkoj sceni BiH?
“Godinama se radi o brigi za BiH i spoznaje da ako hoćete da vidite promjenu morate biti dio nje. Ne može se uraditi nešto gledajući sa strane. Ljudi su mi govorili godinama zašto ne pokušaš. Ja nisam političar. Došao je poziv od prijatelja i rekao sam zašto ne. Svi me sada pitaju “zašto i zbog čega, imaš realiziran život, ne treba ti to…”. Ne bih mogao živjeti sa sobom, da odem, a da nisam pokušao. Znam da imam iskustvo, želju i energiju. Imam principe koji stvaraju zdrave sredine. Mislim da mogu, trebam i obavezan sam i na tu obavezu odgovaram”, rekao je Hadžikadić. On je kazao da nema vremena za osnivanje stranke, ali da će postojati Platforma za progres. “Platforma će okupljati ljude koji isto misle. Sam ne mogu ništa. Odziv je bio zaista izuzetan. Nisam to očekivao. Vjerujem u sebe i ono što govorim, ali nikada se ne zna. Osnivač je i dekan koledža informacijskih tehnologija u Sjevernoj Karolini.
Kakva konkretno promjena treba BiH?
“Ima mnogo toga što ne znam jer živim vani, ali sam obaviješten jer pratim i čitam. Zbog neprihvatanja različitosti je takva situacija u BiH, zato imamo i entitete i ostalo. Ne shvatamo koliko je vrijedno što živimo u višenacionalnoj državi. Sva različita iskustva, ako su dobronamjerna, mogu doprinjeti vrijednosti države. To što su Srbi, Hrvati i Bošnjaci ostali zajedno može pomoći da napravimo bolju državu. Ne može ti biti dobro, ako nisi u dobrom brodu”, smatra Hadžikadić.
Predsjednik Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti, ali i dobitnik nagrade za životno djelo grada Charlotte. Tražim od vas da vjerujete. Ne samo u moju mogućnost da donesem promjenu u BiH. Tražim od vas da vjerujete u vašu sopstvenu mogućnost da budete dio tih promjena. Izgradimo najbolju Bosnu i Hercegovinu u njenoj modernoj historiji, od Dana nezavisnosti do danas, izjavio je Hadžikadić.
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se