Naslovnica BiH / EU Mladi i youtube kultura

Mladi i youtube kultura

0

Mladi se posljednjih godina sve više okreću online komuniciranju i online svijetu. Društvene mreže su postale najjednostavniji način na koji mladi u BiH i regionu komuniciraju i razmjenjuju mišljenje.You tube,Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Viber postali su dio svakodnevnog  života nove tzv. e-kids generacije.

Na  pitanje koliko često koristi društvene mreže i zbog čega su važne jedan od učesnika regionalnog Balkan Tube Festa 2018 održanog nedavno u Banjaluci odgovara da ne može bez društvenih mreža  iako dobija  kritike da stalno gleda u telefon.

Prvi festival youtube kulture u Banjaluci privukao je veliku pažnju posjetilaca najviše tinejdžera koji su se družili i fotografirali sa popularnim jutjuberima među kojima su bili Baka Prase, Lea Stanković, Andrija Jo,Anđela i Nađa i mnoge druge youtube zvijezde.

Sedamnaestgodišnja Lea Stanković iz Beograda kaže da je Youtube mjesto gdje radi stvari koje voli, na svoj način ,a to je snimanje različitih videa. Dodaje da snima već dvije godine skečeve kao i ozbiljne teme poput savjeta za školu o kojima se konsultuje sa svojim roditeljima.

Andrija Jo iz Leskovca kaže da već dvije i po godine snima različita videa ,uglavnom skečeve i to radi iz hobija.Priznaje da dosta vremena dnevno provede na društvenim mrežama. On je na Jutjub sceni već nekoliko godina i učestvovao je na prijašnjim  Balkan Tube Festivalima koji su održani u Beogradu i Sarajevu.

Održavanje You Tube Festa podržao je  Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Obraćajući se prisutnima specijalni predstavnik EU u BiH, Lars-Gunar Vigemark istakao je da je ovo drugi put da EU podržava održavanje Balkan Tube Festivala.

Ambasador Wigemark je  govorio  na panelu “Recite ne mržnji” o stvaranju društva bez mržnje i predrasuda, društva koje je tolerantno za sve što je drugačije. Evropska unija podržava komunikaciju mladih putem Youtube kanala jer daje slobodu izraza i misli i doprinosi demokratizaciji društva, naglasio je ambasador Wigemark.

Balkan Tube Fest 2018 je prva manifestacija koja je okupila cijeli region na jednom mjestu, naglasila je organizatorica festivala  Mirjana Vladisavljević. “Svi govorimo istim jezikom i zaista ovdje nije važno ko je Bošnjak, Srbin ili Hrvat,”,kaže Vladisavljević i dodaje da festival od 2015. godine povezuje mlade u regiji te da je Balkan Youtube scena treća na svijetu, nakon Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Tehnološki razvoj je omogućio da svako može postati medij za sebe, što je kao posljedicu dovelo do pojave internet zvijezda i do novog tipa socijalizacije.

Ovo što mladi “jutjuberi” rade je njihova projekcija nekog novog društva koje već dolazi i uključuje novi tip svijesti ,novi tip navika i svega drugog”, navodi Ivan Šijaković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.Šijaković naglašava da se starije generacije trebaju prilagođavati novim načinima komunikacije.

Postoji više elementa u vezi sa virtuelnim svijetom,a jedan od najvažnijih je da generacije rođene poslije devedesetih godina svoj identitet grade upravo na društvenim mrežama i to je dio mladog čovjeka danas, mišljenja je Ana Galić, profesorica filozofije i sociologije iz Banjaluke.

Društvene mreže omogućuju dostupnost informacija i tom procesu bi se svi trebali prilagođavati, kaže Galić.Ona ocjenjuje da mladi na društvenim mrežama oslobađaju svoj društveni potencijal jednako kao što to rade i okruženi drugim osobama i da na društvenim mrežama komuniciraju sa stvarnim ,a ne imaginarnim ljudima.

Sljedeći BTF zakazan je za septembar u Beogradu.