8.6 C
Bihać
Utorak, 21 Septembra, 2021

Mnogi novac troše bez razmišljanja, a ovo su savjeti kako da uštedite

Mnogi troše bez razmišljanja, umjesto da pažljivo ulažu i štede svoj novac. Stručnjaci savjetuju da redovno zapisujete svoje troškove, vodite evidenciju o kompletnoj finansijskoj situaciji i napravite mjesečni limit trošenja.

– Da biste zaradili novac nije vam potreban završen fakultet ili viša škola. Znanje se može dobiti iz knjiga, kurseva i sličnih stvari. Najgora stvar koju možete uraditi sebi jeste da ne vjerujete da možete zaraditi novac i uspjeti u poslu jer niste dovoljno kompetentni. Čak i najduži putevi od 1.000 koraka počinju jednim korakom – rekla je ekspert za štednju i zaradu Amanda Moral.

Moral preporučuje da se što prije riješite dugova. Dok god ih nosite sa sobom, nećete se osjećati kao da zarađujete i štedite.

– Nađite način da smanjite kamate i da što prije otplatite dugove, kako banci tako i na drugim poljima. To je veoma važan korak prema ozbiljnijoj štednji – istakla je Moral.

Jedna od najvećih grešaka koju ljudi prave je činjenica da se ne osiguravaju prije ulaska u brak. Mnogi u brak ulaze bez predbračnog ugovora, pa ako dođe do razvoda moraju da podjele na pola sve ono što su mukotrpno zaradili. Da bi izbjegli ovu situaciju, dobro razmislite prije stupanja u brak i sastavite ugovor koji štiti sve ono što je vaše.

Obratite pažnju na tehnologiju i slične materijalne stvari na koje trošite velike količine novca. Na primjer, zadnji krici tehnologije nerijetko nas navedu da platimo vrtoglave cifre, iako će iste te sprave za nekoliko dana zamjeniti nešto bolji, i skuplji model.

– Upravo zato treba odvojiti 24 sata za razmišljanje o kupovini, sjedite i razmislite da li vam to nešto zaista treba. Mnogima za 24 sata postane jasno da ne moraju da kupe novi mobilni telefon iako su juče bili sigurni da je to ono što žele – kaže Moral, dodavši kako nikada ne treba bez razmišljanja kupiti nešto što košta preko 100 dolara.

Savjetuje i izbegavanje kupovine preko interneta jer je upravo ona mamac za trošenje velike količine novca na stvari koje nam vjerovatno ne trebaju.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se