Mobing u komunalnom preduzeću „ČISTOĆA“ Cazin: Direktor Sedin Šišić trenira strogoću

Da se u posljednje vrijeme direktori osjećaju kao “mali bogovi” u većini Javnih ustanova i preduzeća na području Unsko-sanskog kantona govori i današnja priča Armina Velića koji trpi ogroman mobing u svojoj firmi te je zbog mnogih prijetnji da će ostati bez posla sve ovo odlučio prijaviti Obmbudsmenima.

Već 20 mjeseci traje pritisak na Armina Velića, pravnika u preduzeću “Čistoća” u Cazinu. Po našim saznanjima Armin se nekoliko puta obraćao direktoru Sedinu Šišiću, Nadzorno odboru preduzeća kao i gradonačelniku Cazina Nerminu Ogreševiću i ukazivao im na sve nepravilnosti i greške koje radi direktor, međutim niko se nije obazirao.

Pripravnika slao na ročišta što je suprotno Zakonu, a na mjesto informatičara doveo pravnika

Iz dokumentacije koja je dostavljena redakciji možemo vidjeti da je direktor Sedin Šišić na mjesto portparol (traži se informatička struka po sistematizaciji), doveo pravnika Harisa Seferagića, a nedugo zatim dao mu da obavlja poslove Armina Velića – pravnika, a Arminu naložio da radi poslove koje nisu u njegovoj struci i za koje prethodno nisu napravljeni preduslovi za rad.

Još gora je činjenica da je na samom početku svih ovih nemilih događaja, direktor Sedin Šišić bukvalno izbacio Armina Velića iz Pravne službe i poslao ga u neuslovno potkrovlje zgrade, a Harisa Seferagića tadašnjeg pripravnika slao na sudska ročišta što je suprotno Zakonu.

Zašto je to uradio direktor Šišić, i zašto mu je u tom trenutku i na tom mjestu smetao Armin Velić, a odgovarao pripravnik Haris Seferagić ne znamo, ali možda nam je Revizija dala odgovor. Nedugo zatim utvrđene su brojne nepravilnosti u poslovanju preduzeća “Čistoća”.

Da je ovo krajnje nekorektan potez direktora Šišića koji se očito želio riješiti Velića, govori i inspekcija koja je utvrdila niz nepravilnosti i naložila direktoru Šišiću da poništi Ugovor portparola. Očito je da je direktor dobio nalog da mora zaposliti još jednog pravnika ili je to bila njegova samovolja, a s obzirom da nije bilo mjesta za pravnika, zaposlio ga je na mjesto informatičara. Tako je 05.08.2019. godine direktor poništio Ugovor Harisu Seferagiću, a 09.08.2019. godine je uradio novu sistematizaciju radnih mjesta i dodao trećeg pravnika nakon čega je, pogodite, 16.10.2019. godine dao Ugovor Harisu Seferagiću. Kroz samo nekoliko dana, direktor mu je izmislio radno mjesto. Da li je stvarno ovaj gospodin tako sposoban ili je ipak to direktor Šišić morao uraditi jer je gospodin Seferagić njegov stranački kolega koji je čak bio i na listi ASDA stranke za Općinsko vijeće  2016. godine pod rednim brojem 32, zaključite sami.

Možda ni to ne bi bio problem Arminu Veliću da mu direktor Šišić u “novoj sistematizaciji” nije raskinuo Ugovor koji je imao dosada, te mu ponudio novi ugovor sa smanjenim koeficijentom i porazumjeva se platom u rangu srednje stručne spreme. Armin Velić je bio primoran prihvatiti i takav Ugovor, a svoja prava kao radnika potražiti putem pravosudnih organa.

Obmbudsmeni za ljudska prava su utvrdili da se ovdje radi o povredi ljudskih prava i nizu grešaka direktora Sedina Šišića.

Postavlja se pitanje, kad Armin Velić ovo isto dokaže na sudu i direktor mu bude morao vratiti stari Ugovor, ko će platiti štetu koja je nanešena radniku Veliću? Opet građani Cazina tj. “Čistoća” ili direktor iz svog džepa?

Kao dokaz pogledajte inspekcijski izvještaj:

Cijeli Cazin bruji o načinu rukovođenja ovog preduzeća od strane direktora Sedina Šišića koji je neprepoznatljiv u zadnje vrijeme.

Neslužbeno saznajemo da su se čak i neke pravosudne institucije uključile u rješavanje problema oko “Čistoće” i to ponajviše nakon REVIZIJE koja je ustanovila niz nepravilnosti u poslovanju direktora Sedina Šišića o čemu ćemo pisati uskoro.

Građani se pitaju, kako je Sedin Šišić koji je završio Medresu, a nedugo zatim i Ekonomiju dozvolio sebi da učini niz pogrešaka iako je na sve ovo bio upozoren? Da li je to uslov da bi ostao na čelu “Čistoće” ili je to njegova samovolja? Nakon našeg teksta i upozorenja inspekcije i obdusmena za ljudska prava, iskreno se nadamo da će proraditi ljudstvo, karakter, ali i vjera koju direktor Sedin Šišić toliko promovira i da će naučiti nešto iz svojih grešaka dok sve ovo nije otišlo predaleko.

Također, pozivamo gradonačelnika Nermina Ogreševića da se oglasi povodom ovog slučaja i svih nepravilnosti i mobinga koji radnici trpe u ovom cazinskom preduzeću kako bi šteta po radnike, preduzeće, ali i gradonačelnika bila što manja.

Obzirom na sve navedeno Ombudsmeni su uputili Preporuku Upravi JKP „Čistoća“ Cazin da preduzme neophodne mjere radi prevencije i eliminacije diskriminacije kao i da otkloni štetne posljedice i naknadi štetu koja je nastala kao posljedica diskriminacije prema podnosiocu žalbe.

Orginalni izvještaj obdusmena pročitajte OVDJE.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se