6.7 C
Bihać
Nedjelja, 28 Novembra, 2021

Modro jezero kod Imotskog krije strašnu priču o nastanku

IZVORavaz.ba

Modro jezero, jezero u blizini Imotskog, smatra se jednim od najljepših krških jezera u Hrvatskoj. Nalazi se ispod klisure na kojoj je utvrda Topana, a u blizini je i Crveno jezero – još jedan prirodni fenomen po kojemu je ovaj kraj poznat. Jezera spadaju u zaštićene spomenike prirode i omiljena su izletišta turista koji posjete Imotsku krajinu.

Modro jezero posebno je privlačno ljudima koji vole boraviti u netaknutoj prirodi, jer je vrlo pristupačno za posjetu. Do njega vode uređene stepenice, pa je to tokom ljeta jedno od najposjećenijih kupališta u tom kraju.

No, s vrućim danima Modro jezero pomalo presuši, pa poduzetni stanovnici na njegovom dnu tradicionalno zaigraju nogomet.

Ljubitelja nogometa ne nedostaje, budući da je jezero u neposrednoj blizini stadiona Gospin dolac, na kojem treniraju i igraju članovi Nogometnog kluba Imotski.

Inače, ova kraška jama visoka je oko 528 metara, a dubina jezera je oko 281 metar, pa se smatra da bi to moglo biti najdublje jezero u Evropi. Stručnjaci vode posebnu brigu o kvaliteti vode i urednosti plaža te okoliša jezera, tako da se u okolici redovno sade i njeguju prikladne mediteranske vrste bilja.

Također, još od 2018. godine pokrenuta je inicijativa da se to područje zaštiti kod UNESCO-a, kao zaštićeni geopark.

I uz ova dva jezera veže se legenda o tome kako su nastala nakon propasti Gavanovih dvora, koja se, zapravo, povezuje s nastankom niza jezera. To je priča o oholom bogatašu i njegovoj ženi te njihovoj djeci, koji su svi odreda bili bahati, nemilosrdni prema siromasima i izrazito škrti, uvjereni da će u svom bogatstvu uživati dovijeka.

Zbog tih zlih osobina stigla ih je Božija kazna – Gavanovi dvori bivaju zauvijek uništeni, zemlja ih proguta, a na mjestima gdje su nekad bili nastaju Crveno jezero i Modro jezero.Koga god ta priča potakla na razmišljanje o stvarnim vrijednostima u životu, prirodne ljepote Modrog jezera, koje se nerijetko prelijeva u bezbroj nijansi plave boje, mnogima donose spokoj i utjehu u ružnoj svakodnevici.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se