Mogherini: SAD gube liderstvo, Evropa bi mogla da ih zamijeni

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini kritizirala je “nepredvidivu” vanjsku politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa i istakla da je EU postala najvažniji međunarodni partner Rusiji, Indiji i Kini.

Odgovarajući na pitanje da li je Trumpova “nepredvidivost” njemu dala prednost u odnosu na sjevernokorejsku “nestabilnost”, Mogherini je rekla da ponekad morate da se “igrate” s nepredvidljivošću.

– Ponekad možete da se igrate s nepredvidljivošću i predvidljivošću, koje može biti iznenađenje, ali se ponekad i uplašite. A ponekad je suviše kasno da se to popravi. Evropa se ne igra na takav način – rekla je Mogherini.

Govoreći o američkom bombardiranju sirijske zračne baze u martu, kao i nagomilavanju američkih snaga blizu sjevernokorejske obale, Mogherini je istakla da EU traži više fleksibilan pristup.

– Jedna stvar koju prihvata EU nije obavezno prihvatljiva i za naše partnere u NATO ili SAD. Mi odlično znamo da nijedna sigurnosna prijetnja na svijetu ne može da se riješi samo vojnim pristupom – rekla je Mogherini.

Prema njenim riječima, ona je tokom nedavne posjete Pekingu, New Delhiju i Moskvi bila iznenađena što sve tri zemlje žele “jaku EU” i bliže veze, ne samo ekonomske i trgovinske, već i sigurnosne, humanitarne, vanjskopolitičke i veću saradnju u vezi s klimatskim promjenama.

– Ljudi žele da rade s EU, ne zato što nas uvijek vole već i zbog geopolitičke dinamike, predvidljivosti, pouzdanosti – rekla je Mogherini i dodala da bi Evropa mogla da zauzme prostor “ispražnjen” od strane Washingtona, koji je započeo “trnovit odnos” s Briselom po pitanju trgovine, finansiranja NATO-a i imigracije.

Prema njenim riječima, u tome je šansa za Evropljane i EU da se pozicionira kao partner svim sagovornicima na svijetu i da se bavi svim velikim problemima, gdje Washington gubi liderstvo.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se