Mogherini: Zapadni Balkan ključni je region za sigurnost

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini je izjavila da je zapadni Balkan ključni region za sigurnost.

Prema njenim riječima, zapadni Balkan ključan je i za prevenciju, ali i upravljanje migrantskom krizom i granicama.

Na novinarsko pitanje u Briselu koja je svrha današnjeg sastanka sa šestoricom premijera zapadnog Balkana, navela je da će biti govora o intenziviranju saradnje među tim zemljama, kao i tih zemalja sa EU.

– Razgovarat ćemo o posvećenosti saradnje vlasti tih zemalja s evropskim institucijama, njihovoj međusobnoj saradnji, o situaciji u regionu u kojem je u gdje je u posljednje vrijeme bilo poteškoća i to je svrha večere na koju sam pozvala lidere država zapadnog Balkana. Uvijek je dobro sastati se i razmijeniti mišljenja – riječi su Mogherini.

Napomenula je da se ne govori o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, jer je taj region već dio Evrope, već da je riječ o perspektivi EU.

Mogherini će se u Briselu sastati sa šestoricom premijera zapadnog Balkana kako bi ocijenili situaciju u regionu.

Nezvaničnoj radnoj večeri prisustvovat će premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Albanije Edi Rama, Kosova Isa Mustafa i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, dok će iz Makedonije biti mandatar za sastav vlade i lider SDSM Zoran Zaev.

Sastanak će početi serijom bilateralnih susreta premijera zapadnog Balkana s Mogherini. Zajednička radna večera trebalo bi da počne oko 20 sati.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se