Naslovnica MAGAZIN Moglo bi vas iznenaditi što znanost kaže o seksu s bivšim partnerom

Moglo bi vas iznenaditi što znanost kaže o seksu s bivšim partnerom

0

BISTE li se trebali seksati s bivšim partnerima? Za dobrobit vašeg emocionalnog zdravlja zdrav razum kaže ne.

No sudeći prema dvije studije objavljene u znanstvenom časopisu Archives of Sexual Behavior, seks s bivšim partnerom uopće nije loša stvar te neće usporiti proces prebolijevanja, čak i ako je prekid bio bolan, piše Maxim.

U prvoj studiji, koju su proveli istraživači na tri prestižna sveučilišta, 113 parova koji su friško prekinuli odgovarali su na pitanja o odnosu s bivšim. Neka od pitanja bila su jesu li imali fizički kontakt, koliko privrženo njima su se osjećali te kako su se osjećali emocionalno na kraju dana.

U drugom istraživanju, koje su proveli isti znanstvenici, 372 ljudi pitali su kako su se osjećali nakon seksa s bivšima odnosno jesu li i dalje bili emocionalno vezani za njih.

Oba istraživanja ustvrdila su kako seks s bivšim definitivno ne uzrokuje dodatno ”slamanje srca”, čak i ako to napravite više puta, kao što je većina uključenih u istraživanje.

Nadalje, oni koji su rekli da se osjećaju najviše emocionalno vezani za svoje bivše ljubavnike, najviše su tražili seks, vjerojatno zato što pokušavaju popuniti bolnu emocionalnu rupu koja je nastala prekidom.

No, možda i najvažnije, istraživači su otkrili da seksualni odnos s bivšim nije uzrokovao da se pojedinci osjećaju lošije zbog prekida. Naprotiv – osjećali su se pozitivnije zbog cijele situacije.

Voditeljica istraživanja Stephanie Spielmann sa Sveučilišta Wayne State u Detroitu kaže kako bismo se, umjesto osuđivanju, radije trebali posvetiti kritičkom promišljanju o motivaciji iza želje za seksom s bivšim.