Naslovnica USK Moguće proglašenje stanja elementarne nepogode na području USK Ukoliko se utvrdi...

Moguće proglašenje stanja elementarne nepogode na području USK Ukoliko se utvrdi da su štete uzrokovane sušom veće od 30 posto, u Kantonu ili eventualno ugroženim općinama bit će proglašeno stanje elementarne nepogode. Rečeno je to na danas održanoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite .

0
IZVOR:mojusk.ba
PODIJELI

Vapaj poljoprivrednika USK da se zbog suše koja je gotovo uništila usjeve proglasi stanje elementarne nepogode, bio je povod održavanja sjednice Kantonalnog štaba civilne zaštite. Kako je naglašeno, brine činjenica da niti jedan grad ili općina nije dala značaj ovoj pojavi zbog koje trpe brojni poljoprivrednici i porodice kojima je poljoprivreda jedini izvor prihoda.

„Prema legislativi koja uređuje ovu oblast, ukoliko se utvrdi da su štete nastale usljed suše veće od 30 posto, morat će se ići na proglašenje stanja elementarne nepogode, što je uslov za povlačenje namjenskih sredstava“, kaže premijer Husein Rošić, komadant štaba civilne zaštite USK.

Očekuje se da će općine i gradovi brzo reagovati i sačiniti procjene šteta, kako bi se mogle poduzimati mjere definisane pravilnikom o radu i funkcioniranju Civilne zaštite.Time će se ujedno otvoriti mogućnost poljoprivrednicima da im se namiri barem dio štete prouzrokovane sušom.

post->ID); ?>" data-width="100%" data-numposts="5">