Naslovnica USK Molim da napišete da me u Hitnoj pomoći Doma zdravlja Velika Kladuša...

Molim da napišete da me u Hitnoj pomoći Doma zdravlja Velika Kladuša neće da pregledaju bez 15,00 KM Svakodnevno, kako Krajinu, tako i ostatak države napuštaju mladi, obrazovani kadrovi koji svoju budućnost traže u zemljama zapadne Evrope. Tako je nedavno u Bihaću promovisana prva generacija Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Bihaću.

0

Ovi diplomanti su trebali biti bogatstvo za USK i ovdašnje zdravstvene ustanove, koje odavno oskudijevaju u stručnom kadru, međutim oni će, ili barem velika većina njih, svoj budućnost tražiti u Njemačkoj, Austriji i ostalim državama zapadne Evrope.

Svjedoci smo  da je stanje u zdravstvu USK odavno postalo zabrinjavajuće. Nedavno smo objavili članak u kojem dr. Hajrudin Halilović otvoreno govori o stanju u zdravstvu USK.

Da stanje nije zabrinjavajuće samo u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, nego i u ostatku Krajine, dokaz je Šerif Veljačić iz velikokladuškog naselja Trnovi. Naime, Veljačić se obratio novinarima velikokladuškog Reprezenta, objašnjavajući im da mu je potrebna liječnička pomoć, ali u Domu zdravlja ne žele da mu pomognu ukoliko ne plati 15,00 KM.

– Nikad kako sebe znam nije ovako bilo. Sve je brate u Titinoj državi bilo bolje. Gledamo Šerifa i po njegovu izgledu i ponašanju logično procjenjujemo kako njemu treba liječnička pomoć. Ja u džepu imam pet maraka a ona traži 15! Opet gledamo Šerifa i još nam ništa nije jasno. Evo pogledajte ovjerenu knjižicu i plaćenu premiju, kaže Veljačić.

– Molim da napišete i objavite da me u Hitnoj pomoći Doma zdravlja neće da pregledaju bez 15,00 KM a ja ne mogu dalje. Bolestan sam, a moj doktor Ibrahim Kajtazović danas ne radi jer je subota. Neće da me u Hitnoj pregledaju i pruže mi potrebnu ljekarsku pomoć jer nemam 15,00 KM da im to platim. Ponudio sam pet KM koliko imam a ona kaže 15,00! Ona ne razumije, moja penzija je 326,00 KM sa kojom uzdržavam petočlanu porodicu. Jedva sam nekako platio premiju a ona sada traži i za pregled. Nikad se ovako nije radilo, nikad se ovako nije postupalo sa pacijentima, govori Šerif Veljačić.

Na odgovor novinara kladuškog Reprezenta da su ga morali pregledati, Veljačić kaže: – Da, rekla mi je da će me pregledati ali će napisati izjavu da ja potpišem pa će me predati na sud, a ja na sud neću! Šta ću ja u ovim godinama na sudu, bolje da umrem! žali se Šerif.

Na pitanje ko je danas dežurni ljekar u Hitnoj pomoći, Veljačić odgovara: – Bila neka doktorica, niža rastom, malena!

Odavno je poznato da se u bolnicu ne ide bez novaca u džepu a pacijenti u većini slučajeva niti ne znaju kakve su njihove obaveze i šta se sve plaća, jer misle da je sve riješeno uplatom premije i ovjerenom zdravstvenom knjižicom, a nije.

Zdravstveni radnici USK-a svih profila štrajkovali su i to najavljuju ponovo, štrajkovali su i penzioneri i to ponovno najavljuju. Začarani krug nezadovoljstva, a često i nerazumijevanja. Stoga, oni stariji građani itekako razumiju zašto je Šerif čim je došao do daha počeo govoriti o nekom boljem vremenu i pravednijem ambijentu u kojem je živio i imao daleko bolje i korektnije uslove za liječenje od ovih danas.