9.5 C
Bihać
Subota, 27 Novembra, 2021

Može li majka dojenjem zaraziti bebu koronavirusom? Evo šta su otkrili naučnici

Majke pozitivne na covid-19 pritom su se pridržavale svih zdravstvenih mjera

Majčino mlijeko je sigurno i ako je majka zaražena koronavirusom, on se dojenjem ne prenosi na novorođenče, rezultati su istraživanja koje su proveli stručnjaci s Odjela za neonatologiju univerziteta u Torinu, a objavljeni su u ponedjeljak u stručnom časopisu Frontiers in Pediatrics.

“Mikrobiološke analize su pokazale da se koronavirus dojenjem ne prenosi s majke na bebu, što je vrlo važno saznanje”, rekao je profesor David Lembo, direktor univerzitetskog laboratorija za molekularnu virologiju Odjela za kliničke i biološke nauke, koji je vodio istraživanje.

Majke pozitivne na covid-19 pritom su se pridržavale svih zdravstvenih mjera – koristile su maske za zaštitu lica, održavale su higijenu ruku te su redovno dezinficirale predmete koje su koristile. Nijedna beba nije oboljela od covida-19.

“Rezultati su poticajni i za majke i za zdravstvene radnike koji se brinu o zdravlju majki i djece”, kazao je prof. Lembo.

“Istraživanje ide u prilog nedavnim preporukama WHO-a kojima se, čak i uz dosad dostupne limitirane informacije te uzimajući u obzir sve prednosti dojenja na imunosni sustav djeteta, ono savjetuje i covid-pozitivnim majkama”, istakao je koordinator istraživanja i direktor univerzitetske neonatologije u torinskoj bolnici Sant’Anna Enrico Bertino.

Prof. Lembo je istakao da se na torinskom univerzitetu već godinama istražuje antiviralno djelovanje majčinog mlijeka, dodavši da su otkriveni i neki njegovi novi aktivni sastojci koji novorođenče mogu zaštititi od virusnih infekcija.

“Iz toga razloga, osim u posebnim slučajevima, dojenje je važan izvor zdravlja za novorođenče i iznimno je značajno za jačanje imuniteta bebe”, zaključio je Lembo.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se