Naslovnica MAGAZIN Mrkva je poklon prirode koji će pomoći kod mnogih zdravrstvenih stanja Mrkvu...

Mrkva je poklon prirode koji će pomoći kod mnogih zdravrstvenih stanja Mrkvu je dobro jesti svaki dan

0

Mrkva je povrće bogato beta-karotenom, odlično za zdravlje organizma!

Protuupalna svojstva
Možda vam uz ovaj ne treba drugi razlog da odmah ogulite i pojedete mrkvu! Osim protuupalnih svojstava, smatra se da umiruje bolove, a možete je jesti sirovu ili kuhanu – svejedno je.

Štiti od nastanka karcinoma
Istraživanja objavljena u on-line izdanju Archives of Internal Medicine otkrivaju da ovo povrće obiluje alfa-karotenom, djeluju kao antioksidanti, protiveći se spomenutom oštećenju. Mrkva je bogata vitaminima A i C u obliku beta-karotena poznatog po stimulaciji proizvodnje bijelih krvnih zrnaca koji pak pomažu u organizmu u borbi protiv kancerogenih stanica.

Zaustavlja makularnu degeneraciju
Riječ je o učestaloj očnoj bolesti, pogotovo kod starije populacije. Brojna su istraživanja pokazala kako konzumacija povećanih količina beta-karotena snižava vjerovatnost za razvoj ove bolesti i to gotovo 40 posto.

Mrkvom protiv bora
“Obojena” voća i povrća, poput mrkve, pigment dobivaju od beta-karotena, jakog antioksidanta koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Beta-karoten, također balansira pH-a vrijednost kože, pomaže u borbi protiv suhoće, te potiče regeneraciju stanica. Rezultat je nježna i glatka koža.