-0.2 C
Bihać
Utorak, 7 Decembra, 2021

Muhamed Zekotić je svjedok zbog kojeg je SIPA pretresala stan Asimu Kamberu: Kako stranke dogovaraju izbore

Muhamed Zekotić je dugogodišnji simpatizer, saradnik i komšija Asima Kambera, a samim tim, prema njegovim riječima, i neko ko je godinama gledao i pratio izborne prevare.

Od 2014. godine Zekotić prati kako se krade i na općim i na lokalnim izborima, ali je sve konačno prijavio 2018. godine koja je glavni predmet istrage Tužilaštva BiH. On kaže da nije bilo lako saznati na koje sve načine funkcionišu izborne prevare, a da je 2018. godina bila vrhunac.

S izbornim krađama se prvi put upoznao 2014. godine kada su, prema njegovim riječima, kadrovi SDA i SDP-a u Sanskom Mostu dogovarali omjer u kojem će biti dopisivani glasovi.

“Asim Kamber me tada poslao da prisustvujem sastanku na kojem su SDP i SDA dogovorili omjer dopisivanja glasova. SDP je tražio omjer 60-40 posto u korist SDA na svim nivoima, međutim to ovaj iz SDA nije dozvolio, rekao je ‘ne znam ja šta ste vi sebi zamslili, ali najviše što možete dobiti je 70-30 za kantonalni nivo, a za sve ostale nivoe 80-20 posto da se dopisuje u korist SDA. Ali ono glavno moraju se rušiti glasovi Fahrudina Radončića, tu su se složili bez problema, dakle da se prave nevažeći listići”, priča Zekotić.

Na kraju je, prema njegovim riječima, jedan od njih ustao da telefonira, vratio se i dogovor koji je predložen je bio prihvaćen.

“Ja sam se tada šokirao, mi ovamo u medijima jedni na druge, gori zemlja, a za stolom se dogovara zajednička krađa SDP-a i SDA”, kaže Zekotić i tvrdi da je još tada počeo dokumentovati izborne krađe, no morao je to raditi oprezno.

Zekotić tvrdi da je Fazir Vukalić čovjek kojem je jutros SIPA pretresla stan upravo zbog sumnje u izborne prevare u Sanskom Mostu. Osim kod njega, pretres je rađen i u stanu Asima Kambera, SDA-ovog federalnog zastupnika u Parlamentu te kako tvrdi Zekotić i u stanu Mirele Husić, sekretarke SDA Sanskog Mosta.

Zekotić je zatim 2016. godine svjedočio drugim načinima krađe.

“Dan prije izbora ekipa na biračkom mjestu Mahala 2 je dopisala 150 glasačkih listića i tako su započeli izborni proces. Glasali su neki ljudi kojima je maltene cijeli grad bio na sahrani”, tvrdi Zekotić.

On još poručuje da će brojni drugi načini krađe izbora biti objelodanjeni u budućnosti, pogotovo kada su u pitanju opći izbori 2018. godine, a da su glasanje umjesto umrlih i onih koji nisu ni došli na izbore samo neki od načina.

Cijeli slučaj donekle pogoduje Zekotiću s obzirom na to da je nezavisni kandidat za načelnika Sanskog Mosta, a voljan je da govori o krađama kojima je svjedočio.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se