MUP USK održao konferenciju za novinare u Bihaću: Prisutnima se obratili v.d. komesara MUP-a USK i načelnik policijske uprave Velika Kladuša

Uprava policije grada Bihaća na području USK-a od januara mjeseca evidentirala je 4446 migranta. U Bihaću su evidentirana 3444, 1300 boravi u Đačkom domu, dok su ostali u privatnom smještaju.

U Velikoj Kladuši ih je registrirano 1022, a prema procjeni policije ih je 680,dok ih je 400 u naselju Trnovi. Od maja je na područje USK-a stiglo ih je su 2380.

„Ako ostane ovakva situacija i priliv migranata,ne možemo garantovati da ubuduće možemo održati situaciju pod kontrolom.Maksimalno smo policiju angazovali,imamo policijacije iz drugih policijskih stanica. Zamilite kad dođe policajac iz Sanskog Mosta,radi osam i dva sata putuje kuci, a da i ne govorim o drugim policijskim stanicama“, kaže Šero Družić, v.d. komesara Policije USK.

Uprava policije je sačnila plan mjera i aktivnosti izsvoje nadležnosti vezano za trenutnu migrantsku krizu. Uvedena su dežurstva rukovodnih radnika, a angažovana je i Jedinica za podrsku pri MUP USK, čiji pripadnici svakodnevno patroliraju po gradu, iako im to nije dužnost.

Iz Uprave policije kažu da su ih angazovali na zahtjev građana koji se ne osjećaju sigurno u svome gradu. Ista situacija je i u Velikoj Kladuši.

„Po četiri pripadnika policijskih stanica Cazin, Bosanska Krupa i Bužim najizmjenično dolaze u ispomoć. Oni dolaze u večernjim satima od 16-22, kada zajedno sa pripadnicima policijeske stanice Velika Kladusa patroliraju po gradu. Po ukazanoj potrebi angazira se i jedan ili dva tima Jedinice za podršku.Međutim s obzirom na udaljenost i zauzetost gledamo da to bude sto rjeđe“, kaže Zehrudin Buljić, načelnik Četvrte policijske uprave Velika Kladuša.

Na današnjoj press konfereciji Uprava policije je iznijela podatke o stanju sigurnosti. U prvih 6.mjeseci zabilježeno je 685 krivicnih djela, 829 slučajeva remećenja javnog reda i mira, te 1225 saobraćajnih nesreća.

Kontrolisano je 71.601 vozila i vozača, a izdata su 47.299 prekršajna naloga. Za razliku od prvih šest mjeseci prošle godine, kada su zabiljezena dva, ove godine je zabiljezeno sedam napada na službene osobe.

Iz Uprave policije kazali su da se situacija ne moze ocijeniti kao dobra, nego je zadovoljavajuća.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se