MUP USK u najvećoj koordiniranoj policijskoj akciji u BiH: Oduzete stotine litara nezakonito proizvedenog alkohola i hrane

Radi se o robi koja je nezakonito proizvedena i prometovana. Robe su oduzete u okviru međunarodne akcije ”OPSON 6” koja je provedena u 62 države svijeta pod okriljem Interpola i Europola.

Radilo se uglavnom o robi koja je stavljena u promet bez validne dokumentacije o porijeklu.

Pored toga, oduzeta je i veća količina akciznih proizvoda i to nezakonito prometovani duhan i kafa. Također, oduzet je i veći broj nezakonito prometovane tekstilne robe.

U BiH akcija ”OPSON 6”  u koordinaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. U akciji su učestvovali pripadnici 18 institucija iz BiH: Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Granična policija BiH, Federalna uprava policije, MUP Republike Srpske, Policija Brčko Distrikta BiH, MUP-ovi kantona u Federaciji BiH, Inspektorat Brčko Distrikta BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove i Republička uprava za inspekcijske poslove RS-a.

Ukupni rezultati pokazuju da je tokom međunarodne akcije oduzeto najviše alkoholnih pića, mesa i hrane iz mora. Ukupno je oduzeto više od 9.800 tona hrane i 26,4 miliona litara alkoholnih i bezalkoholnih pića, procijenjene vrijednosti od oko 230 miliona eura, prilikom oko 50.000 provjera u prodavnicama, pijacama, graničnim prelazima, cestama, skladištima i prodajnim objektima.

Tokom akcije uhapšen je veći broj osoba, a mnoge istrage su još u toku, saopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se