0.8 C
Bihać
Srijeda, 19 Januara, 2022

Na današnji dan je u Bihaću održano Prvo zasjedanje AVNOJ-a

U Bihaću je 26. i 27. novembra 1942. godine održano Prvo zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, koje je formirano kao najviši politički organ narodnooslobodilačke borbe jugoslovenskih naroda

Nakon oslobađanja Bihaća i proglašenja Bihaćke republike, 26. i 27. novembra 1942. godine u ovom gradu održano je Prvo zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), koje je bilo od velikog značaja za političku afirmaciju narodnooslobodilačkog pokreta na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Zasjedanje je imalo oblik parlamentarne sjednice na kojoj su se pitanja od najviše državne važnosti razmatrale javno pred prisutnom publikom.

Prvo zasjedanje AVNOJ-a je potvrdilo proces federalnog institucionaliziranja Jugoslavije. Tada se prvi put sastalo jedno predsjedništvo svih tadašnjih naroda Jugoslavije, a poslan im je i proglas, s pozivom na okupljanje oko AVNOJ-a.

Prostor u kojem je održano pretvoren je u muzej, a o ovom za BiH značajnom historijskom događaju svjedoče brojni izloženi dokumenti i fotografije.

Istu funkciju ima i danas, a ovom prostiru održavaju se brojne kulturne i druge manifestacije.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se