Na današnji dan okupiran Sanski Most

Po uzoru na ostale općine na području Bosanske Krajine, SDS je pomenutog datuma na silu preuzeo vlast u općini Sanski Most. Kada je 1991. godine započela agresija na Hrvatsku, u Sanskom Mostu su se pojavili kontrolni punktovi na kojima su bili lokalni policajci, pripadnici TO i rezervisti vojne policije.

Već u novembru 1991. godine, Štab TO Sanski Most primao je uputstva od JNA o skladištenju, održavanju i preuzimanju oružja koje je potom dijeljeno isključivo srpskom stanovništvu. U periodu od kraja februara do aprila 1992. godine, u vazduh su dignuti mnogi objekti u vlasništvu Bošnjaka. Početkom aprila, na to područje je stigla 6. krajiška brigada i zauzela položaje oko Sanskog Mosta. Srpska policija i vojno osoblje u aprilu su započeli postepeno preuzimanje vlasti, počevši sa službom društvenog knjigovodstva, nakon čega su uslijedili radio stanica, banka, Dom zdravlja, škole, fabrike i glavna preduzeća. Direktori koji nisu bili Srbi smijenjeni su s položaja, a ostalim nesrbima je rečeno da se ne vraćaju na posao.

Dana 16. aprila 1992. godine, takozvana Skupština srpskog naroda osnovala je Srpsku opštinu Sanski Most. 17. aprila 1992. godine, predstavnici SDS-a su podijelili policijske snage u Sanskom Mostu i osnovali vlastite policijske snage. Srpske vlasti su od svih nesrba zahtijevale da potpišu zakletvu o lojalnosti Srbima. Oni koji su odbili da potpišu bili su otpušteni.

Dana 19. aprila 1992. godine, tadašnji predsjednik srpskog kriznog štaba, Nedeljko Rašula kontaktirao je predstavnike SDA u zgradi opštine i naredio im da predaju oružje i napuste zgradu.

Politički predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda, suočeni s višestruko nadmoćnijim i naoružanim neprijateljem napuštaju općinsku zgradu koja je granatirana i pod puščanom paljbom.Nasilno preuzimanje vlasti u Sanskom Mostu izveli su srpska policija i pripadnici Rašuline paravojne grupe Srpske odbrambene snage (“SOS”). Dogodilo se to u noći 19. aprila, kada je na zgradu općine, u kojoj su se tada nalazili legalno izabrani predstavnici lokalne vlasti iz reda bošnjačkog i hrvatskog stanovništva ispaljena granata iz ručnog bacača.

Oni su se iz općinske zgrade uspjeli izvući na sporedni izlaz, nakon čega su se uputili u pravcu sela Šehovci. Uslijedilo je šenlučenje i „proslava“ pripadnika srpskih paravojnih jedinica koje je potrejalo cijelu noć.

Nakon napada na općinsku zgradu, 21. aprila 1992. godine, dvojica članova srpskog Kriznog štaba dobila su uputstvo da posjete vođstvo regionalnih vlasti takozvane Autonomne regije Krajina, kako bi dobili upute za daljnje djelovanje. Na tom sastanku srpski krizni štab je preuzeo odgovornost za usmjeravanje i koordinaciju rada policije i Teritorijalne odbrane u Sanskom Mostu. Do 24. aprila 1992. godine, svi glavni objekti u gradu bili su pod kontrolom srpskih snaga, na kontrolnim tačkama u gradu postavljeni su punktovi na kojima je vršena kontrola i legitimisanje građana.

Nedugo potom, u mjesecu maju uslijedila su hapšenja političkih prvaka i uglednijih ličnosti iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, a potom i realizacija zločinačkog plana etničkog čišćenja općine Sanski Most i provođenja genocida nad nesrpskim stanovništvom.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se