Na današnji dan Rođeni su srušili Derbi Kaunti

Na današnji dan, 11. decembra 1974. godine, na stadionu Pod Bijelim brijegom Velež je ugostio Derbi Kaunti, u revanšu osmine finala Kup UEFA-a. U prvoj utakmici koja je odigrana u Engleskoj, Derbi Kaunti je slavio sa 3:1. Jedini strijelac za Rođene bio je Franjo Vladić.

– Velež je u revanšu čekao težak posao. Stadion Pod Bijelim brijegom bio je ispunjen do posljednjeg mjesta, što je igračima dalo dodatnu snagu da odigraju utakmicu koja će ostati zauvijek u sjećanju, podsjećaju iz FK Velež.

Trenerski Maestro, veliki Sulejman Rebac, odlučio se za sljedeći sastav : Mrgan, Meter, DŽ. Hadžiabdić, Čolić, Primorac, Pecelj, Topić, Halilhodžić, Bajević, Vladić i Vukoje. Na klupi su bili Marić, A. Glavović, Prskalo, Kvesić, Okuka, Matijević i Ledić.

Od prve minute Rođeni su jako krenuli prema golu gostiju, i već u 14. minuti Boro Primorac je pogodio za 1:0. Tu Rođeni nisu stali, i nošeni podrškom sa tribina nastavili su napadati, što je krunisano golom Vladimira Pecelja u 29. minuti. Sa tim se rezultatom otišlo na odmor.

Drugo poluvrijeme krenulo je kao i prvo, golom Veleža. U 51. minuti pogodio je Franjo Vladić, za vodstvo Veleža 3:0. Ipak, Derbi je uspio reagovati, tako da su preko svog golgetera, Kevina Hektora (Hector), smanjili na 3:1, što je bio identičan rezultat iz prve utakmice.

Utakmica se pretvorila u pravu sportsku dramu. I onda, u 86. minuti sudija svira penal za Rođene. Trenutak samo za one sa jakim živcima, a jedan od takvih je sigurno bio Dušan Bajević. Pogađa sa penala za 4:1, što je na kraju bilo dovoljno da Velež prođe u četvrtfinale Kup UEFA. Najljepši poklon velikog Princa sa Neretve za sve naviječe Veleža za svoj rođendan.