Na papiru više od milijarde Eura za infrastrukturne projekte u BiH

 Kada je u Septembru prošle godine, Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić potpisao u Bruxellesu Ugovor o Transportnoj zajednici između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, naša se zemlja pridružila ugovoru u sklopu kojeg su joj odobrena četiri projekta, te Srbiji dva i Makedoniji jedan projekt. Ukupna vrijednost projekata je 538,8 milijuna eura. Tom prilokom, Evropska komesarska Violeta Bulc izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora podsjećajući da je riječ o značajnom dokumentu. “Posebno sam sretna jer su se svi napori visoke predstavnice EU Federice Mogherini, europskog povjerenika za susjedsku politiku i proširenje Johannesa Hahna i mene isplatili da bi došli do potpisivanja ovog ugovora sa svim zemljama Zapadnog Balkana i time dobili potpunu suradnju u području transporta”, rekla je tom prilikom komesarka Bulc.

Netom nakon potispivanja Sporazuma, a zahvaljujući usvojenoj strategiji, na konferenciji u Londonu smo dobili 750 miliona eura za infrastrukturne projekte. Međutim, do danas, ni jedan iznos nije operativan. Čeka se sastanak koordinacijskog odbora nadležnih institucija. Prošle godine dobili smo jednu u od najvažnijih strategija u posljednjih deset godina i pristupili smo Transportnoj zajednici zemalja Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu trasportne infrastrukture i saobraćaja. Da sjedište bude Beograd, jednoglasno su podržali predstavnici iz regiona i članica EU-a, a među prvima predstavnici BiH. “Da se ovo nije dogovorilo onda bi se desilo kao svojevremeno sa sjedištem Energetske zajednice 2006. koje je stavljeno je u Beč, jer se zemlje regiona nisu mogle dogovoriti”, kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić. Podsjećamo da je Sporazum o Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope potpisan u julu 2017. u Trstu. BiH jedina tad nije dala svoj potpis, već mjesec kasnije nakon političkih usaglašavanja i odgovora Evropske komsije na uslovljavanje RS-a o načinu predstavaljanja. Nakon pristupanja zajednici BiH je dobila novac za projekte među njima i tri infrastrukturna na koridoru 5c.

Dobili smo ukupno 500 miliona KM. Nakon Trsta, druga konferencija u Londonu donijela je BiH, ponovo za infrastrukturu, 750 miliona eura. Dakle, ukupno milijardu eura, a najviše za koridor 5c. Zasad ništa od sredstva nije operativno. “Novci su naši, nismo ih izgubili. Kada će biti operativni – dinamiku prije svega određuje Evropska komisija i banke. Ne vjerujem da će se dugo čekati jer se progresivno krećemo naprijed. Sve što se traži od nas radimo i vjerujem da bismo u skorije vrijeme mogli dobiti pozive u kojima će se Ministarstvo finansija početi spremati za potpisivanje sporazuma”, kaže ministar saobraćaja i komunikacija BiH, Ismir Jusko. Da zaključimo kako je cilj zaključivanja ugovora bilo i ostalo stvaranje saobraćajne zajednice u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg, vodnog i pomorskog saobraćaja te razvoj transportne mreže EU i zemalja potpisnica. Dakle i Bosne i Hercegovine.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se