Na Sani održana najmasovnija regata u BiH

Prema riječima organizatora, regata je vremenom prerasla u prepoznatljiv turistički brend ove male i nerazvijene općine.

“Mislim da nije neskromno ako kažemo da je ovo trenutno najmasovnija regata u Bosni i Hercegovini. Ove godine snažno su nas podržale lokalne vlasti, kao i Vlada USK, koja je izdvojila 7.000 maraka za organizaciju”, kaže Hamdija Hrnjičić, član Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije.

Prema njegovim riječima, učesnike je poslužilo i lijepo vrijeme, kao i vodostaj rijeke Sane koji je bio nešto viši nego inače u ovo doba godine.
Godinama je ova regata bila vrlo skromna i okupljala je tek lokalne zaljubljenike u rafting i ljepote ove rijeke. U posljednjih nekoliko godina učinjen je značajan iskorak pa je ova regata po broju učesnika uveliko nadmašila mnogo poznatiju “Unsku regatu”, koja se dešava na istoimenoj rijeci.

Regata je i ove godine krenula iz mjesta Gornji Dubočani i potom je vožena u više etapa, a održani su i tradicionalni skokovi na glavu na lokalitetu Alina luka. Krajnji cilj “Ključke regate” bilo je mjesto Banjica, a cjelokupna rafting dionica bila je duga nešto manje od 20 kilometara. Učesnici su imali priliku da se spuštaju brzim riječnim tokom, kroz prekrasan ambijent kanjona rijeke Sane, niz slapove i kaskade. Upravo se za ovaj dio toka može reći da je najatraktivniji i najopasniji, budući da je Sana uglavnom mirna i pitoma rijeka. Za sve učesnike u Ključu je priređen ručak te zabavni program koji je potrajao sve do večernjih sati.

Pored domaćih ljubitelja raftinga iz cijele BiH, rijekom Sanom su plovili i mnogobrojni gosti i rafteri iz nekoliko evropskih zemalja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se