10 C
Bihać
Utorak, 15 Juna, 2021

Na sjednici Vijeća ministara danas ni budžeta, ni zakona o javnim nabavkama

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će na sjednici u ponedjeljak razmatrati Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. i prijedlog odluke o zaštitnim mjerama na određene poljoprivredene proizvode u BiH, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Naveo je da su, zbog spriječenosti ministra finansija Vjekoslava Bevande da danas bude prisutan, odlučili da s današnje sjednice povuku Nacrt budžeta.

Odluka o zaštitnim mjerama na određene poljoprivredene proizvode u BiH, kako je dodao, nije mogla biti na današnjoj sjednici iz razloga što nisu prikupljena sva potrebna mišljenja, pa je zbog aktuelnosti ove teme planirano da se razmatra na sjednici u ponedjeljak.

“Zakon koji tretira pitanje parničnog postupka je dobio podršku i upućen je u proceduru u parlament, dok izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama nisu dobile podršku Vijeća ministara i ide se u drugi krug glasanja.

U dijelu zakona koji govori o javnim nabavkama postoji nova oblast koja govori o inspekcijskom nadzoru za koji smo upozoravali da je to materija koja je neprikladna, odnosno da ovlaštenja dobije Agencija za javne nabavke, imajući u vidu njeno sadašnje mjesto i ulogu”, izjavio je Tegeltija.

Takav je stav bio, kako je dodao, Ministarstva pravde koje je u svom mišljenju vezano za ovaj zakon naznačio da nije moguće da Agencija za javne nabavke dobije ta ovlaštenja.

“Nadam se da ćemo u drugom krugu glasanja uspjeti da predlagači shvate da Agencija za javne nabavke ne može imati nova ovlaštenja inspekcijskog nadzora pored onih ovlaštenja koja u ovom trenutku ima sa jasnim stavom da ovaj zakon ne rješava najvažnije probleme u sistemu javnih nabavki”, naveo je Tegeltija.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se