32.8 C
Bihać
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Na snazi blaže mjere, otvaraju se teretane, kafići…

IZVORavaz.ba

Od danas su u Hrvatskoj stupile na sanagu nove epidemiološke mjere. Riječ je o smanjenju restrikcija, a kafa će se moći piti iz kafića, umjesto s kioska ili benzinskih pumpi.

Svi ugostitelji će moći isporučivati hranu, piće, napitke i slastice, ali za van. Pri preuzimanju kafe, pića ili hrane, ne smije se zadržavati na terasama objekta ili pred objektom, nije dopušten ulazak u objekt, a dok se čeka na narudžbu, mora se održavati razmak od dva metra uz obavezno nošenje maski.

Svi trebaju nositi maske
Ugostitelji moraju ograditi terase, stolove i stolice tako da ih je nemoguće koristiti, a svaki lokal mora izvjesiti obavijest o epidemiološkim mjerama na vidljivo mjesto.

Otvaraju se i teretane i fitness centri, ali se prilikom vježbanja svi moraju pridržavati mjera. Djelatnici moraju voditi računa o maksimalnom broju posjetitelja, a obavijest o tome mora biti izvješena na ulazu. Jedan vježbač će tako za sebe imati 20 kvadrata.

U dječjim igraonicama i na radionicama za djecu ograničit će se broj učesnicika na sedam kvadrata po osobi, što mora biti istaknuto na ulazu. U igraonicama se mora održavati razmak i nositi maska, a igraonice i organizatori su dužni osigurati dezinficijense. Sve sprave i igračke se moraju dezinficirati nakon korištenja, a na ulazu se mora izmjeriti temperatura. Roditelji su dužni obavijestiti uposlenike o eventualnom prisustvu simptoma.

Škole stranih jezika moraju smanjiti grupe, odnosno ograničiti broj polaznika po grupama kako bi se mogao održavati razmak. Svi trebaju nositi maske, a predavači moraju držati razmak od polaznika ili se odvojiti pleksiglasom.

Kladionice i kasina
Kladionice i kasina ne smiju raditi duže od 22 sata. Zabranjeno je i točenje pića, ugostiteljski dijelovi objekata moraju biti zatvoreni. Kao i u trgovinama, broj posjetitelja se mora ograničiti na jednu osobu na sedam kvadrara.

Ako postoje sjedeća mjesta, moraju se razdvojiti od drugih sjedećih za metar i po, a stolovi trebaju biti udaljeni jedni od drugih tri metra. I posjetitelji i uposlenici moraju nositi maske tokom cijelog boravka u objektu, a osoblju se preporučuje da se od korisnika odvoji pleksiglasom. Uz to, prostor se mora redovno dezinficirati.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se