28.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Načelnici SDA sakrili milionsku imovinu u BiH i inostranstvu

Berilo, aktuelni načelnik Trnova nije prijavio da na računu ima 100. 000 KM i oročenu štednju od 40.000 KM

IZVORavaz.ba

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo podnio je 15. i 16.januara krivične prijave protiv petorice nosilaca javne funkcije u KS, a zbog činjenice da su sakrili milionsku imovinu.

U postupku provjere podataka
Ovu informaciju potvrdio je tada za “Avaz” direktor Ureda Erduan Kafedžić, kojem od jula u radu pomaže kao savjetnik Amerikanac Erik Larson (Eric), bivši tužilac s međunarodnim iskustvom.

U postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija, Ured je do sada detektirao nekoliko predmeta u kojima je utvrđeno potencijalno grubo kršenje odredbi zakona kada je riječ o neprijavljenoj imovini. Utvrđen je značajan nesrazmjer između prijavljene imovine i podataka do kojih je Ured došao u postupku provjere na uzorku od svega 200 osoba.

Jedan od prijavljenih nosilaca javne funkcije nije prijavio da je vlasnik apartmana, vlasnik/osnivač društva s ograničenom odgovornošću, vlasnik vrijednosnih papira u dioničkom društvu, da na deviznom računu u jednoj komercijalnoj banci ima više od 100.000 KM te nije prijavio da je njegov bračni drug vlasnik više nekretnina.

Također, nije prijavio da mu je sin vlasnik motornog vozila, o čemu je „Avaz“ pisao prije mjesec.

Berilo nije prijavio
Prema nezvaničnim infromacijama “Avaza” , potvrđenih iz Ureda za korupciju, ali i Tužilaštva KS, prijave su podnesene protiv aktuelnog načelnika Općine Trnovo Ibre Berila (SDA), ali i bivših načelnika Nedžada Koldže (Novo Sarajevo) i Nedžada Ajnadžića (Centar), također kadrova SDA.

Oni se sumnjiče da nisu prijavili milionsku imovinu.

Nezvanično, Berilo nije prijavio da na računu u jednoj komercijalnoj banci ima više od 100.000 KM i oročenu štednju od 40.000 KM.

Osim toga, Tužilaštvu KS je prijavljen i Abid Jusić, vijećnik SDA u Općini Centar. Ni on nije Uredu prijavio imovinu, tačnije sve je prijavio na srodnike. On nije prijavio četiri stana i dvije garaže.

Prijavljen je i Samir Šišić, vijećnik Prve stranke u Općini Ilidža. Ni on nije prijavio 100.000 KM.

Koldžo nije prijavio brojne dionice, stan srodnika i vozila.

– Imamo informaciju da ove osobe imaju imovinu koju nisu prijavili i van granica BiH – tvrde naši izvori.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se