Naglo odricanje od nezdrave hrane izaziva glavobolje, vrtoglavice, nesanicu…

Sudeći prema analizi nutricionista, koja je objavljena u magazinu Live Science, osobe koje naglo prestanu jesti obrađene grickalice poput čipsa ili kolačića, proživljavaju iste simptome kao i oni koji prestanu pušiti cigarete. U takvim slučajevima mogu osjetiti vrtoglavice, anksioznost, žudnju, glavobolje i nesanicu.

Tokom istraživanja tim stručnjaka zatražio je od 200 ispitanika, koji su bili na dijetama proteklu godinu, da odgovore na nekoliko pitanja o simptomima. Njihovi odgovori pokazali su kako se gotovo svi suočavaju s psihičkim i fizičkim poteškoćama zbog odricanja od nezdrave hrane.

Voditeljica istraživačkog tima psihologinja Erica Schulte kazala je za Live Science kako je ovo prvo istraživanje o simptomima koje ljudi mogu iskusiti zbog hrane.

“Ovo istraživanje ukazuje na to kako prerađena hrana, koja obično sadrži prekomjerne količine šećera, može itekako izazvati ovisnost”, rekla je Schulte.

Međutim, stručnjaci Univerziteta u Michiganu nisu detaljno istražili intenzitet simptoma kod ispitanika. Ipak, vjeruju kako su rezultati do kojih su došli odlična početna tačka daljnjih istraživanja o ovisnosti o hrani.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se