13.5 C
Bihać
Četvrtak, 21 Oktobra, 2021

Nagrada besmrtnoj BiH: Knjiga Bišćanke koja je preživjela genocid u svim američkim bibliotekama

Tokom 1990-tih godina Bošnjaci poput Amre Šabić El-Rayess bili su žrtve genocida. Preživjela je više od 1.200 dana opsade u rodnom Bihaću.

Ona je zabilježila svoju priču o preživjelima u svojim memoarima “Mačka kojoj nisam dala ime”, a u kojima govori o agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine, s akcentom na svoj rodni grad. U njenoj priči centralna ličnost je mačka lutalica koja joj je s vremena na vrijeme spašavala život.

– “S izbjeglicama koje su dolazile u Bihać prije same opsade, nama je došla jedna maca, Maci, kako smo je mi zvali. U prvom momentu nije bila dobrodošla, jer nismo imali čime ni sebe hraniti, ali Maci nije odustajala. Sama je sebe usvojila u našu familiju. Zbog nje, moj brat Dino i ja, preživjeli smo prvi dan granatiranja Bihaća, 12. juna 1992. godine. Poginuli bismo zajedno sa četiri djevojčice koje su taj dan izgubile život da nije bilo naše Maci. Morat ćete pročitati knjigu da saznate detalje kako nas je spasila, ali kroz cijelu knjigu Maci ima ključnu ulogu, jer nas i spašava i predstavlja paralelu mom ličnom životu”, navodi Šabić el-Rejes.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se