Naslovnica MAGAZIN Najbolje i najgore namirnice za dijabetičare Kako biste omogućili organizmu da ono...

Najbolje i najgore namirnice za dijabetičare Kako biste omogućili organizmu da ono što pojedete iskoristi na najbolji način, trebate se pridržavati nekoliko pravila

0

Dijabetes je poremećaj metabolizma zbog kojeg ćelije ne dobivaju dovoljno energije, a to se događa kad gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kad on nije djelotvoran.

Riječ je o hormonu koji regulira količinu šećera u krvi pa je kod dijabetičara ona povišena i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kako bi izbjegle komplikacije, osobe s dijabetesom trebaju izbjegavati šećer i nezdrave namirnice, ali njihova prehrana zbog toga ne mora biti bezukusna i jednolična. Uz kvalitetnu prehranu i vježbanje, kvalitet života osoba s dijabetesom ne mora biti narušen.

Kako biste omogućili organizmu da ono što pojedete, iskoristi na najbolji način, trebate se pridržavati nekoliko pravila. Prehranu rasporedite u pet manjih obroka dnevno, ne preskačite doručak i jedite svakog dana u isto vrijeme.

Jedite voće i povrće, izbjegavajte meso, posebno prženo i pečeno, pijte mnogo vode. Izbjegavajte slatkiše i grickalice svih vrsta.

Cjelovite žitarice – Umjerene porcije hljeba od cjelovitih žitarica ili zobene pahuljice su preporučljive, jer ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi.

Sardine – Riba poput lososa i sardina, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, odličan je saveznik zdravlja, jer snižavaju krvni pritisak i imaju blagotvorne učinke na upalne procese u tijelu, kao posljedice dijabetesa.

Orašasti plodovi – Bademi i orasi su bogati magnezijem i prehrambenim vlaknima, kao i proteinima te nezasićenim masnim kiselinama. Ta kombinacija produžit će vam sitost, a tijelu podariti važne nutrijente.

Đumbir – Studija provedena na 33 odrasle osobe s dijabetesom tipa 2 pokazala je da svakodnevno uzimanje četvrtine kašičice svježeg korijena đumbira tokom 12 sedmica poboljšava nivo šećera u krvi u odnosu na osobe koje su u istom periodu primale placebo. No, đumbir nije dobro uzimati s lijekovima za razrjeđivanje krvi pa svakako treba zatražiti savjet ljekara.

Cimet – Provedeno je istraživanje na grupi oboljelih od dijabetesa tipa 2 sa začinom cimetom. Osobe koje su svakog dana dodavale malo cimeta u svoje napitke ili obroke, imale su stabilniji nivo šećera u krvi od onih koje to nisu radile. Preporučuje se dnevni unos jedne kašičice cimeta podijeljene na dijelove, a mogu se dodati u jutarnju kafu, jogurt, zobenu kašu.

Dijabetičari ne bi smjeli uzimati više od 1,5 grama soli dnevno

Dijabetes je poremećaj metabolizma zbog kojeg ćelije ne dobivaju dovoljno energije, a to se događa kad gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kad on nije djelotvoran.

Riječ je o hormonu koji regulira količinu šećera u krvi pa je kod dijabetičara ona povišena i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kako bi izbjegle komplikacije, osobe s dijabetesom trebaju izbjegavati šećer i nezdrave namirnice, ali njihova prehrana zbog toga ne mora biti bezukusna i jednolična. Uz kvalitetnu prehranu i vježbanje, kvalitet života osoba s dijabetesom ne mora biti narušen.

Kako biste omogućili organizmu da ono što pojedete, iskoristi na najbolji način, trebate se pridržavati nekoliko pravila. Prehranu rasporedite u pet manjih obroka dnevno, ne preskačite doručak i jedite svakog dana u isto vrijeme.

Jedite voće i povrće, izbjegavajte meso, posebno prženo i pečeno, pijte mnogo vode. Izbjegavajte slatkiše i grickalice svih vrsta.

Cjelovite žitarice – Umjerene porcije hljeba od cjelovitih žitarica ili zobene pahuljice su preporučljive, jer ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi.

Sardine – Riba poput lososa i sardina, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, odličan je saveznik zdravlja, jer snižavaju krvni pritisak i imaju blagotvorne učinke na upalne procese u tijelu, kao posljedice dijabetesa.

Orašasti plodovi – Bademi i orasi su bogati magnezijem i prehrambenim vlaknima, kao i proteinima te nezasićenim masnim kiselinama. Ta kombinacija produžit će vam sitost, a tijelu podariti važne nutrijente.

Đumbir – Studija provedena na 33 odrasle osobe s dijabetesom tipa 2 pokazala je da svakodnevno uzimanje četvrtine kašičice svježeg korijena đumbira tokom 12 sedmica poboljšava nivo šećera u krvi u odnosu na osobe koje su u istom periodu primale placebo. No, đumbir nije dobro uzimati s lijekovima za razrjeđivanje krvi pa svakako treba zatražiti savjet ljekara.