Najduža GIF sličica na svijetu trajaće do 3017. godine

IZVORavaz.ba

Pod nazivom “što je duže moguće” ili “ASLAP”(As slow as possible), ovaj njihov gif postaće najduži GIF na svijetu. “Kiasma” muzej savremene umjetnosti, u Finskoj, je preuzeo odgovornost za održavanje ovog GIF u narednih 1.000 godina.

Ovo djelo finskog umjetnika je “veoma optimistično” umjetničko djelo, jer se oslanja na buduće generacije koje dolaze da preuzmu odgovornost za njega dok ne dosegne svoj kraj, te 3017.godine. Na sreću, neko će kako se nadamo i vidjeti taj posljednji 48,140,288 dijelić GIF-sličice (to jeste frame) jer iz toliko dijelova se sastoji najduža GIF-sličica.

“ASLAP”, najduži GIF na svijetu definitivno nije vizuelno-atraktivan GIF, jer se sastoji od jednostavnih bijelih brojeva na crnoj podlozi, i svaki se frame mijenja na svakih 10 minuta. Jednostavnost ovog umjetničkog djela ali i GIF sličce je upravo ono što je finski umjetnik želio dobiti.

Naravno, u slučaju nestanka struje,rata ili elementarnih nepogoda u mjestu muzeja najduža GIF sličica će i dalje raditi. Finski umjetnik i programerka naravili su kopiju ASLAP datoteke (tkzv. vremensku kapsulu GIF-sličice) na još par lokacija u svijetu.

Te “kopije” najduže sličice GIF rade sihronizovao sa “orginalom” postavljenom u finskom muzeju “Kiasma”, te u slučaju nepogoda raznih oblika, “original”  se “iste sekunde” zamjenjuje kopijom koja nastavlja rad uništene ili oštećene orginalne  GIF sličice.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se