Nakon 20 godina: Bihać urliče vratio Bišćane u stare dane i pokazao da ipak nije grad cajki

Kao odgovor na represije bilo koje vrste kod mladih se javlja bunt i nezadovoljstvo, što se desilo i u Bihaću, kao posljedica ratnih dešavanja.

Mnogobrojni r’n’r bendovi u Bihaću se predstavljaju na koncertima „Bihać urliče“, na tzv. „Vojnom poligonu“, gdje mladi uživaju u fantastičnim izvedbama r’n’r-a.

Nakon 10ak godina taj “pokret” se tiho gasi i počinje doba narodnjaka, cajki kojima se čak ni rokerski Bihać nije oduprijeo, a klubovi poput Jazz-a, Blues-a se lagano gase, omladina se sve više okreće folku što je danas svakodnevnica. Recept za uspjeh nekog kluba su postali narodnjaci, a samo rijetki istom receptu odoljevaju.

I pored Divljih Jagoda, Boja noći, Starta, Jall Aux Jeux, The Babe Barbarell i mnogih drugih svi smo se nekako pomirili da smo postali još jedan od gradova u kojem se slušaju uglavnom narodnjaci.

No ipak grupica entuzijasta Emilo Janda, Delijan Malkoč i Zulfikar Handukić uz pomoć Kulturnog centra Bihač oduči da pokuša oživjeti rokerski koncert “Bihać urliče” i bez neke prevelike pompe, a još manje očekivanja zakažu termin i….

U Bihaću se sinoć desilo čudo, prepun poligion “Vojno” pokazao je da u BIhaću rock and roll itekako živi, a da su premašili sva moguća očekivanja govori i činjnica da se čak ni štand sa pićima nije pripremio pa su samo 1h nakon početka trčali po dopunu pića, ipak pred sami kraj nisu imali ni kapi. Svu priču upotpunio je i ples sa vatrom by Nikola i Ignis Grew.

Stari rokeri sinoć su uglanvom na koncertu bili u pratnji svoje djece, ali pored njih i velik dio omladine je uživao, a muzičari su se irekako potrudili da prenesu pozitivnu energiju publici, nastupili su lokalni bihaćki bendovi: Knap, Emberdown, Grefran ii Start.

No da ne pričamo puno uvjerite se sami:

Kako nam je rekao organizatorski trio u slučaju da ne bude kiše i drugi dan (Subota – 01.09) možete gledati ples s vatrom od Ignis Crew-a i slušajti akustične obrade od Pearl Jama do Damien Rice-a .

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se