1.2 C
Bihać
Subota, 4 Decembra, 2021

Nakon 30 godina usvojen novi Zakon o zaštiti na radu u Federaciji BiH

IZVORklix.ba

Danas je na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen Prijedlog Zakona o zaštiti na radu u Federaciji Bosne i Hercegovine, te će stupiti na snagu osam dana od dana objave u Službenim novinama Federacije BiH.
O potrebi donošenja novog Zakona o zaštiti na radu najbolje govori činjenica da je važeći Zakon, donesen prije 30 godina, a da su podzakonski propisi iz ove oblasti još i stariji.

Naime, važeći Zakon o zaštiti na radu donesen je 90-ih prošlog vijeka, te je isti u sklopu reforme radnog zakonodavstva, bilo neophodno osavremeniti i uskladiti sa nastalim promjenama. Zakonom je bilo neophodno osigurati sistem pravila čijom primjenom se, prije svega, postiže prevencija u nastajanju povreda na radu, profesionalnih i drugih oboljenja u vezi sa radom, posebna zaštita žena u vezi sa materinstvom, mladih, invalida i profesionalno oboljelih osoba, od daljeg oštećenja zdravlja i umanjenja radne sposobnosti, očuvanje radne sposobnosti starijih radnika u granicama primjerenim njihovoj životnoj dobi, kao i zaštita radne okoline.

Pitanje zaštite na radu danas je posebno aktuelno zbog novonastale situacije usljed pojave pandemije izazvane širenjem koronavirusa. Upravo su radna mjesta i radna okolina detektovani kao izvori zaraze, zbog čega je od izuzetne važnosti da se primjenom načela prevencije, uz procjenu rizika na svakom radnom mjestu utvrde i primjene odgovarajuće mjere zaštite na radu koje će rezultirati sprječavanjem zaraze koronavirusa na radnom mjestu, te je za ovu oblast od izuzetnog značaja donošenje novog Zakona o zaštiti na radu.

“Poznato je da je još 2016. godine donesen novi Zakon o radu, a 2018. usvojene su i izmjene i dopune Zakona. Današnje usvajanje Zakona o zaštiti na radu predstavlja nastavak reforme radnog zakonodavstva. Radi se o jednom jako složenom i bitnom Zakonu koji će unaprijediti stanje u oblasti zaštite na radu te uskladiti isto sa međunarodnim standardima i propisima iz navedene oblasti. Također, u narednom vremenskom periodu, možda već i na narednoj sjednici Doma naroda očekujemo da će se naći i Zakon o mirnom rješavanju radnih sporova, a čime će se zaokružiti značajan segment reforme radnog zakonodavstva”, kazao je Vesko Drljača.

Također, iz resornog ministarstva kažu da je bitno istaknuti da će se Zakonom osnovati Vijeće za zaštitu na radu koje će u praksi predstavljati tijelo koje će pratiti implementaciju Zakona, te eventualno inicirati izmjene navedenog Zakona. Vijeće će sačinjavati predstavnici vlade, sindikata, poslodavaca te stručnjaka iz navedene oblasti. U roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu navedenog Zakona, poslodavci su dužni donjeti podzakonske akte u skladu sa Zakonom.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se