Naslovnica BIHAĆ Nakon godinu dana nerada skupštinski poslanici vladajuće “većine” koji dolaze iz Bihaća...

Nakon godinu dana nerada skupštinski poslanici vladajuće “većine” koji dolaze iz Bihaća nisu ni svjesni kako su ih ZAJEBALI Na redakciju KRAJINA.BA portala upravo je stigao jedan zanimljiv email koji govori o skupštinskim poslanicima koji dolaze iz Bihaća, a nisu baš bili u stanju da se kod svojih šefova izbore za neki veći projekat u Bihaću. Npr. Bužimljani i Cazinjani su to puno kvalitetnije uradili. E-mail vam prenosimo u cjelosti bez bilo kakvog mjenjanja i dodavanja:

0

U mjesecu novembru 2019. Vlada USK-a usvojila je Odluku o raspodjeli Granta nižim nivoima vlasti u iznosu od 1 milion KM, koliko je i bilo planirano Budžetom USK za 2019. godinu.

U normalnim okolnostima gradovi i općine sa područja USK-a trebale bi ostvariti ta sredstva prema vlastitim zahtjevima i prioritetima, ali su se u ovom slučaju skupštinski poslanici stavili u ulogu lokalnih zajednica i lično kandidirali projekte prema vlastitom nahođenju, što im je aktuelna Vlada USK-a i udovoljila. Naopakim slijedom Vlada USK-a je od gradova i općina tražila da dostave zahtijeve za doznaku sredstava za unaprijed određene i politički podjeljene projekte.

Naime, Vlada USK-a je iznos od 1 milion KM namijenjen nižim nivoima vlasti podjelila „po glavi“ poslanika i prepustila 16 poslanika iz tadašnje većine da sami odaberu gdje će ta sredstva biti utrošena kako bi ih i na taj način „kupili“. Tako je svaki pripadnik sada već bivše većine u Skupštini USK-a imao na raspolaganju da odredi gdje će „njegovih“ 60.000 KM biti utrošeno.
Da je više poštovanja prema državnim institucijama, a manje političkih interesa, predviđeni novac po logici stvari bio bi usmjeren lokalnim zajednicama za projekte koje oni smatraju prioritetnim, ali Vlada USK-a i poslanici u Skupštini ovakvim postupcima sebe stavljaju iznad državnih institucija i koriste budžetska sredstva za realizaciju „ličnih“ projekata po selima i zaseocima.
Bilo kako bilo, Grad Bihać je od 1 milion KM zapalo samo 170.000 KM koje svojataju sve političke stranke i pojedinci skupštinski zastupnici iz Bihaća koji podržavaju Vladu USK.

– Ilda Alibegović: 60.000 KM (Nezavisna)
– Vildana Alibabić: 60.000 KM (Naša stranka)
– Irma Fatkić: 25.000 KM (ASDA)
– Fatka Kulenović: 25.000 KM (SDP)

Kako je zastupnički kolač iz Budžeta bio 60.000 KM po zastupniku, postavlja se pitanje zašto je zastupnice Irmu Fatkić (ASDA Bihać) i Fatku Kulenović (SDP Bihać) „zapalo“ samo po 25.000 KM za koje su se njihove stranke u nekoliko navrata pohvalile kako su „donijele“ u Bihać i to za asfaltiranje lokalne ceste u Vikićima i jedne kanalizacije u Bakšaišu.

Inače, Budžet USK-a za 2019. godinu iznosio je 224 miliona i 600 hiljada KM, samo Općina Bužim ostvarila je 325.000 KM iz granta za niže nivoe vlasti, dok se pojedini skupštinski zastupnici čija primanja su i do 2.500 KM mjesečno hvale kako su svojim angažmanom i zalaganjem svom gradu obezbijedili čitavih 25.000 KM za asfaltiranje nekog seoskog putića.

Ukoliko je to, pored pozicija koje su zauzeli i zbog kojih podržavaju trenutnu Vladu USK-a koja se ponaša kao ispostava Grada Cazina u Bihaću, rezultat godišnjeg rada navedenih stranaka i zastupnika u Skupštini USK, jasno je da građani Bihaća od istih ne mogu očekivati baš ništa.

Izvor: Amir Žerić – Nezadovoljni građanin Bihaća