-1 C
Bihać
Petak, 21 Januara, 2022

Nakon nagrade od 7.000 KM za idejno rješenje spomenika braniocima, Korkut ucijenio Grad Bihać sa dodatnih 30.000 KM!?

2007. godine općinski načelnik Hamdija Lipovača imenovao Komisiju koja je razmatrala i donijela prijedlog lokacije za postavljanje i izgleda spoen obilježja plakete braniocima-oslobodiocima grada Bihaća.

Gradsko vijeće Grada Bihaća 2008. godine donijelo Zaključak da je najpogodnija lokacija ispred Doma Armije RBiH da se izvrši postavljanje spomenika – plakete koja se dodijeljuje svim pripadnicima Armije RBiH, HVO-a i MUP-a USK-a, sa tekstom identičnim kao na Plaketama koje GV svake godine dodijeljuje braniocima-oslobodiocima Grada Bihaća. U istom Zaključku 2008. godine GV zadužuje resornu službu da utvrdi projektni zadatak i pristupi raspisivanju anonimnog javnog poziva.

2008. godine prvi put se formira stručna komisija i raspisuje Konkurs za idejno rješenje koji je poništen jer nije bilo pristiglih radova.

2011. godine Općina Bihać na čelu sa načelnikom Albinom Muslićem drugi put raspisuje Konkurs za idejno rješenje na koji su prispjela dva rada koja su osvojila drugo i treće mjesto: druga nagrada: Grupa autora iz Sarajeva 1.000 KM, treća nagrada Aida i Edin Husetić iz Bihaća 500,00 KM, te je organizirana izložba nagrađenih radova. Nije provedena dalja procedura pribavljanja projektne dokumentacije i odobrenja za građenje.

2015. godine Gradsko vijeće donosi Zaključak da se nastave započete aktivnosti.

2016. godine, za vrijeme gradonačelnika Emdžada Galijaševića, resorna služba izradila je Projektni zadatak za izradu idejnog i glavnog projekta za izgradnju spomen obilježja plakete braniocima-oslobodiocima Grada Bihaća. Tad je bila aktuelna ideja gradnje zida ili štita veličine cca. 5×3 m u obliku plakete. Ni tad nije provedena dalja procedura pribavljanja projektne dokumentacije i odobrenja za građenje.

2017. godine, Gradaska uprava na čelu sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem po četvrti put pokreće proceduru i raspisuje anonimni otkupni konkurs konkurs za izradu idejnog rješenja spomen obilježja braniocima osobodiocima grada Bihaća. Komisiju za odabir čine: historičar umjetnosti Irfan Hošić iz Bihaća, akademski kipar i autor kipa Djevojke sa Une Vladimir Herljević iz Zagreba, industrijski dizajner Mirzet Mujadžić iz Bihaća, arhitektica Isra Tatlić iz Sarajeva i Aida Sabljaković arhitektica iz Bihaća. Nagradni fond je osiguran: I nagrada – 7.000 KM, II nagrada – 2.000 KM, I nagrada – 1.000 KM.

Prvoplasirano idejno rješenje je rad umjetnika Alema Korkuta, za drugoplasirano idejno rješenje izabran je rad dvojca Ene Kukić i Dinka Jelečevića iz Graza, dok je trećeplasirano idejno rješenje rad tima: Mersiha Čerim, Amila Rujanca, Gorice Mehić, Zejda Kobilice iz Sarajeva, Emine Alić iz Ilijaša i Jasmina Sirće iz Visokog. Pobjednicima su potpisani Ugovori i isplaćene nagrade čim su učesnici na konkursu prihvatili da autorska prava nad idejnim rješenjem prenose na Grad.

2018. godine Unija gradova i općina turskog svijeta na prijedlog gradonačelnika prihvatila je da finansira gradnju spomenika. Grad Bihać angažovao je projektantsku kuću Euroing iz Bihaća za izgradu izvedbenog projekta prema Idjenom rješenju Alema Korkuta. Iako je autorsko pravo nad idejnim rješenjem otkupljeno i preneseno na Grad, Grad je od projektanta (firme Euroing) zahtijevao da prilikom izrade glavnog projekta bude stalnoj komunikaciji s autorom. Po okončanju glavnog projekta predstavnici Grada sastali su se sa autorom u Zagrebu, prezentirali i uslaglasili glavni projekat.

2019. godine Grad Bihać je raspisao tender za nabavku radova izgradnje spomen obilježja braniocima-oslobodiocima u kojem je prema uputi autora kao jedan od uvjeta za odabir izvođača navedeno prethodno iskustvo na izgradnji spomenika.

Nakon sprovedene procedure javne nabavke izabran je izvođač Fikokomerc doo Cazin. Iako za to nije postojala zakonska obaveza, u cilju uključivanja autora u sve procese, Grad Bihać je svojevoljno i u Ugovor sa izvođačem unio klauzulu da je izvođač dužan radove izvoditi pod stručnim nadzorom autora.

U periodu septembar – decembar 2019. trajali su pregovori na relaciji Grad – autor da prihvati nadzor nad izvođenjem radova izgradnje spomenika. Tada je autor iznio zahtjev da se njegove usluge plate u iznosu od 15.000 EUR. Zbog budžetskih ograničenja i zakonskih procedura i propisa Grad nije mogao udovoljiti takvom zahtjevu jer nije bilo zakonskog osnova da se taj iznos iz budžeta isplati autoru. Autoru je ponuđen maksimalni iznos koji je Grad mogao izdvojiti prema planiranom budžetu, zakonskim propisima i pozitivnoj praksi kada je u pitanju nadzor, a radilo se o 12.000 KM, što autor nije prihvatio.

Dakle, pored 7.000 KM ranije isplaćenih po konkursu za idejno rješenje, ponuđeno mu još 12.000 KM za nadzor, što ukupno iznosi preko 20% od vrijednosti Ugovora sa izvođačem radova (74.800 KM + PDV = 87.500 KM).

Kako je Ugovor sa izvođačem radova već bio zaključen, Grad je bio primoran da nakon dugotrajnih i neuspjelih pregovora sa autorom, imenuje drugi nadzor i nastavi radove na izgradi spomenika.

Kada je spomenik izrađen i postavljen u prostor, autor je putem advokata kod nadležnog suda zatražio privremenu mjeru zabrane radova. Grad je navodeći sve činjenice i dokaze da u čitavom procesu autoru nije ugroženo njegovo autorsko pravo, da je spomenik već izgrađen i postavljen, ta da pri tom nije odstupljeno od glavnog projekta i odobrenja za građenje, podnio prigovor za ukidanje mjere. S druge strane autor je takvim postupanjem nanio štetu Gradu Bihaću, braniocima i žrtvama rata, te ugrozio Protokol o sadradnji sa Unijom gradova turskog svijeta.

„Cijeneći autorstvo i umjetnost, te da svaki umjetnik ima pravo da cijeni svoje djelo, iz svega navedenog očito je da autoru nije u cilju zaštita autorskih prava nego izvući što više novca. Ipak, nadam se da će Grad i autor bar sudskim putem pronaći realno sporazumno rješenje i da ćemo, nakon svih gorkih trakavica koje bacaju sjenu na projekat koji je pokrenut od strane našeg profesora Irfana Hošića s najboljom namjerom, na koncu biti ponosni što je u našem gradu ovjekovječeno prvo arhitektonsko-plastičko djelo nakon rata“, napisao je na kraju Amidžić uz napomenu da kad se govori o ovom spomeniku-plaketi braniocima-oslobodiocima Grada Bihaća treba naglasniti da isti nema veze i ne isključuje gradnju spomenika 5. Korpusu tzv. “Pegaza”.

Direktor Turističke zajednice Bihać Armin Amidžić
Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se