6.2 C
Bihać
Četvrtak, 28 Oktobra, 2021

Nakon pooštravanja mjera u KS: Može li više od 30 osoba biti u tržnom centru

IZVORavaz.ba

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo prije nekoliko dana odlučio se na pooštravanje mjera, te je donio nove naredbe koje se moraju poštovati, a koje će, zasada, biti na snazi do 20. novembra.

Prva stavka član donesene naredbe jeste da se “zabranjuje okupljanje više od 30 osoba u zatvorenom prostoru i više od 60 na otvorenom. Navedena zabrana odnosi se i na dženaze/sahrane/sprovode, kao i druge vjerske i političke skupove, vjenčanja, proslave, seminare, kongrese, komemoracije, obilježavanje godišnjica i slično. Sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba, osim članova istog domaćinstva”.

Sedma stavka glasi:

– Ograničava se broj klijenata koji borave istovremeno u trgovinama, objektima za uslužne djelatnosti, malim obrtima i tržnim centrima. Dozvoljava se jedna osoba na 10 metara kvadratnih prostora s tim da ni u jednom trenutku u objektu ne može biti više od 30 osoba, u koje se ne ubrajaju uposlene osobe. Subjekti iz ove stavke dužni su pratiti broj osoba u objektu, kao i ulazak i izlazak iz objekta. U manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske. U hodnicima tržnih centara ukloniti sva mjesta za sjedenje i boravak koji omogućava zadržavanje osoba unutar objekta. Sve navedeno je obavezujuće za hotele, motele, hostele.

Kombinacija ove dvije stavke kod mnogih je izazvala nejasnoće, odnosno konkretno može li više od 30 osoba boraviti u tržnom centru.

Kako su nam pojasnili iz Kriznog štaba KS, tržni centri se ne posmatraju kao cjelina, već se posmatraju objekti unutar njih.

– U tržnom centru se gledaju posebni objekti, prodavnice. Tržni centar posmatrate kao ulicu. Ako je objekat manji od 300 kvadrata, naprimjer 200, onda može ući 20 ljudi, a više od 30 ne može, koliki god da je objekt. Rekli smo 10 metara kvadratnih po osobi, s tim da ako ima više od 300 kvadrata, ne može ući više od 30 osoba, to je limit. Hol u tržnom centru se ne pika – kazao nam je Kemal Beganović, član Kriznog štaba KS.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se