Naslovnica GLOBUS Nakon sastanka Trampa i Kima, Sjeverna Koreja nastavlja po starom: Ponovo grade...

Nakon sastanka Trampa i Kima, Sjeverna Koreja nastavlja po starom: Ponovo grade lansirnu rampu koju su obećali razmontirati Obećanje o rastavljanju je shvaćeno kao mjera za izgradnju povjerenja između Pjongjanga i Vašingtona

0

Novi satelitski videosnimci govore kako Sjeverna Koreja ponovo gradi lansirnu rampu koju je ranije obećala razmontirati, tvrde analitičari.

Snimci su napravljeni dva dana nakon razgovora između američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, koji je završen bez dogovora o denuklearizaciji, piše BBC.

Lokacija za lansiranje rampe je korištena za puštanje satelita i testiranje motora, ali ne i za lansiranje balističkih projektila. Rad na rastavljanju je počeo prošle godine, ali je zaustavljen zbog zastoja pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Obećanje o rastavljanju rampe je shvaćeno kao mjera za izgradnju povjerenja između Pjongjanga i Vašingtona. U međuvremenu su SAD upozorile Sjevernu Koreju da bi mogla biti kažnjena novim sankcijama ako ne krene putem koji će dovesti do denuklearizacije.

Loading...