Nakon što je SBB napustio Vladu: Podrška premijeru Rošiću ovisi o Laburistima Fikreta Abdića

PIŠE: KRAJINA.BA

Nakon što je jučer stiglo saopštenje KO SBB USK da napuštaju koaliciju i izlaze iz vlasti u Krajini, najviše zbog privatnih interesa unutar vladajuće strukture, došlo je do novih problema unutar vladajuće većine (SDA-DF-Laburisti).

Najavio je SBB da bi učestvovao u nekoj novoj većini, gdje bi podržali manjinsku vladu,vjerovatno predvođenu sa A-SDA.

(Zastupnici SDA u Skupštini USK)

Naime, nakon što je SBB povukao svoja 3 zastupnika u Skupštini, većina u zakonodavnom tijelu ovisi o dva zastupnika Laburista Fikreta Abdića (Mirvet Beganović, Rasim Kantarević).(Zastupnici Laburističke stranke)

Osim dvojice gore navedenih, vlast u Krajini bit će sastavljena od 10 zastupnika SDA, 4 zastupnika DF-a i 2 zastupnika Laburista Fikreta Abdića(većinu u skupštini čini 16 zastupnika).

Postavlja se i otvoreno pitanje da li će nezadovoljni članovi unutar Kluba SDA, a najviše Nisvet Jusić i Mehmed Mahmić i dalje podržavati ovu koaliciju jer su se otvoreno protivili većini sa Laburistima.

Jedina sigurna podrška Vladi USK na čelu sa premijerom Rošićem jesu 4 zastupnika DF-a (Ekrem Prošić, Farko Hodžić Hodža, Amir Murić i Sanil Hasić).

(Zastupnici DF-a u Skupštini USK)

Kako saznaje info portal krajina.ba, naredna sjednica Skupštine koja bi trebala biti održana 19. maja, već je upitna jer su pojedini zastupnici iz vladajuće strukture najavili svoje odsustvo.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se