16.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 27 Septembra, 2021

Namirnice koje će vaš osmijeh učiniti savršenim

IZVORbody.ba

Prekrasan, bijeli osmijeh jedna je od najljepših karakteristika koju svi priželjkujemo, ali za one kojima majka priroda po tom pitanju nije bila sklona, izbjeljivanje zubi zna biti luksuz mnogim ljudima.

Srećom, postoje jeftinije i svima dostupne varijante, a sve se kriju u hrani:

Tamna čokolada
Teobromin iz čokolade jača caklinu. Vodeći stomatolog sa Beverly Hillsa, Harold Katz tvrdi da tamna čokolada uistinu pomaže u izbjeljivanju zubi. Zubna caklina štiti zube od mrlja kakve na njima ostavljaju npr. kafa ili crno vino. Ali kisela i slatka hrana može je oštetiti. Tu pomaže tamna čokolada koja zubnu caklinu jača svojim sastojkom teobrominom i tako štiti zube od mrlja. Liječnik Irwin Smigel sa američkog Instituta za dentalnu estetiku ističe da tamna čokolada sadrži i tanin koji spriječava bakterije da na zubima stvore plak.

Sir
Istraživanje iz 2013. pokazalo je da sir potiče nastanak sline i tako smanjuje kiselost u ustima čime štiti zubnu caklinu. Bogat je i kalcijem te fosforom koji zube čine snažnijima i bjeljima, a proteini ih štite od bakterija.

Bijeli i crni luk
Luk je bogat sumporom i alicinom koji uništavaju bakterije, sprečavaju nastajanje plaka i mrlja na zubima. Najbolje je konzumirati sirov luk jer kuhanjem gube korisna svojstva. Jednostavno ih dodajte u salatu ili sendvič.

Jagode
Jagode sadrže enzime koji izbjeljuju zube i ‘brišu’ postojeće mrlje. Također su bogate vitaminom C koji zube izbjeljuje uklanjajući plak. Jagode mogu očistiti mrlje koje nastanu od kiselkastih, tamnih pića poput kafe, gaziranih sokova i crnog vina.

Orašasti plodovi
Žvakanje orašastih plodova i sjemenki uklanja mrlje i naslage na zubima, a osim toga, bogati su kalcijem, magnezijem i cinkom te pomažu i u jačanju zubi. Potiču i proizvodnju sline koja prirodno snižava kiselost u ustima i uklanja bakterije.

Zeleni čaj
Stomatolozi koji tvrde da tamna čokolada izbjeljuje zube, preporučaju i zeleni čaj za isti učinak. U usporedbi s ostalim čajevima, zeleni ima manje tanina što znači da je bezopasniji za bjelinu zubi. Ironično, isti sastojak pomaže u izbjeljivanju zubi tako što spriječava nastanak plaka. Zeleni čaj sadrži i polifenole koji sprečavaju propadanje zubi i loš zadah, a pošto sadrži i flor, zeleni čaj jača caklinu i čini je otpornijom na oštećenja i nastanak mrlja. Ispijanje zelenog čaja treba ograničiti na maksimalno dvije šoljice dnevno ili jednostavno njime možete isprati usta nakon jela.

Soda bikarbona
Soda bikarbona učinkovito neutralizuje kiselinu u ustima, sprečava eroziju cakline i nastanak mrlja te uklanja postojeće mrlje i plak. Odavno se koristi u domaćinstvima za izbjeljivanje zubi, ali nije dobro koristiti je svakodnevno kroz duže vremensko razdoblje. Pomiješajte jednaku količinu vode i sode bikarbone te umočite četkicu. Perite zube najmanje dvije minute te isperite vodom. Postupak ponavljajte svaka dva dana dok ne dobijete željenu bjelinu zubi, ali nakon toga korištenje sode bikarbone ograničite na jednom do dva puta sedmično.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se