Napokon realizirana inicijativa poslanika Šepića: Ministri BiH i R Hrvatske potpisali Sporazum o Unskoj pruzi

Nakon nekoliko poslaničkih inicijativa za oživljavanje Unske pruge od strane krajiškog zastupnika u Parlamentu BiH Senada Šepića, napokon je potpisan sporazum sa Republikom Hrvatskom od strane Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Sporazum su potpisali BIH državni ministar Ismir Jusko  i Oleg Butković ministar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

Ovo je jedan od bitnijih koraka za stavljanje u promet Unske pruge.

Tema sastanka bila je obnova, modernizacija i stavljanje u promet Unske pruge, a nakon detaljne analize ministri su potpisali zajedničku inicijativu za osnivanje zajedničkog operativnog tijela koje će pripremiti analizu trenutnog stanja te izraditi detaljan elaborat i dostaviti ga Vijeću ministara na razmatranje i usvajanje.

Uzimajući u obzir značaj Unske pruge za sjeverozapadni region Bosne i Hercegovine, s naglaskom na Unsko-sanski kanton, te region Šibensko-kninske županije u Republici Hrvatskoj, zaključeno je da će dvije države ovim projektom zajednički nastupati prema fondovima EU.

Podsjećamo, pod Unskom prugom podrazumijeva se dionica Novi Grad – Knin, ukupne dužine 177,9 km, od čega kroz Bosnu i Hercegovinu prolazi 119,44 km, kroz Republiku Hrvatsku 58,46 km, a pruga na sedam mjesta prelazi granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Željezničkom infrastrukturom upravljaju tri željezničke uprave: Željeznice Republike Srpske, Željeznice Federacije BiH i HŽ infrastruktura.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se