Napravljen inzulin u tabletama: Je li došao kraj bolnim injekcijama?

Istraživači su stvorili pilulu koja dramatično može transformirati način na koji dijabetičari održavaju nivo šećera u krvi. Oralna primjena inzulina bi mogla ukloniti potrebu za bolnim injekcijama, koju koristi 40 miliona ljudi sa dijabetesom tipa 1.

U istraživanju objavljenom u časopisu Zbornik radova Nacionalne akademije nauka, istraživači Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) naveli su kako su pronašli način davanja inzulina oralnim putem. Rekli su da pilula također može ublažiti mnoge nuspojave koje ugrožavaju život, kod pacijenata kod kojih se izbjegava terapija inzulinom, a koja se primjenjuje davanjem injekcije pod kožu ili koja se aplicira pomoću inzulinske pumpe.

Naučnici su već i prije tražili rješenje ali su se pacijenti susretali s problemom kiseline u želucu koja bi uništila inzulin, a zatim i slabom apsorpcijom inuzulina u crijevima. Da bi se oduprli otapanju inzulina i želučanoj kiselini, istraživači su koristili kapsulu premazanu slojem otpornim na kiseline. Kad taj premaz dospije u alkalni okoliš u tankom crijevu, on se otapa i otpušta inzulin.

Naučnici su optimistični i uvjereni da će dobiti odobrenje za klinička ispitivanja na ljudima, piše The Independent.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se