Napravljena zlatna maska Darth Vadera od 15 kilograma zlata

apanska zlatara iz Tokija “Ginza Tanaka” je povodom 40. godišnjice izlaska prvog filma iz serijala “Zvjezdani ratovi” napravila masku Dartha Vadera od 24-karatnog zlata u prirodnoj veličini, koju je ponudila po cijeni od 1,4 miliona dolara.

Naravno, ovu Darth Vader masku može naručiti svako ko ima gore navedenu sumu novca. Kako kažu iz tokijske zlatare, maska je identična replika one iz filmova, široka 26,5 i visoka 30 centimetara.

Zlatara “Ginza Tanaka” je saopćila da maska nije pravljena da bi se nosila, pošto je teška gotovo 15 kilograma i nema otvor za glavu. Masku može naručiti svako i to u zlatari u tržnom centru u tokijskom kraju Ginza, gde je “zlatna” maska prototip izložen. Bogati kupci će, ipak, morati da čekaju tri mjeseca na svoju “zlatnu relikviju“.

Kako objašnjava Hirochugu Cuchia, marketing menadžer zlatare, prototip je pravljen tri mjeseca od strane nekoliko majstora.

– Oni su prvo izlili dijelove maske, a zatim ih spojili. To je bilo jako komplikovano. Svaki dio je radio po jedan majstor. Trebalo je sve to savršeno uklopiti – kaže Cuchia.

Svjetske novinske agencije podsjećaju da ja zlatara “Ginza Tanaka” 2013. godine napravila božićno drvo s temom Disneyevih likova čija je cijena bila 500 miliona jena ili oko 4,5 miliona dolara.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se