Naslovnica MAGAZIN Narandže smanjuju rizik od nastanka karcinoma Osim što čuvaju zdravlje očiju, odlične...

Narandže smanjuju rizik od nastanka karcinoma Osim što čuvaju zdravlje očiju, odlične su za uklanjanje štetnih toksina iz tijela

0

Sezona je narandži i treba ih iskoristiti maksimalno. Osim što čuvaju zdravlje očiju, crijeva i želuca, one su odlične za uklanjanje štetnih toksina iz tijela.

Sadrže čak 170 različitih fitonutrijenata i više od 60 različitih flavonoida, od kojih mnogi imaju protuupalna, antikancerogena i antioksidativna svojstva.

Ovi spojevi će spriječiti nastanak krvnih ugrušaka. Kombinacija antioksidansa i flavonoida narandžu čini jednom od najzdravijih vrsta voća.

Puna je vitamina C koji se povezuje sa smanjenim rizikom od različitih vrsta raka, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju DNK te je odlična protiv virusa.

Narandža sadrži spoj koji se zove liminoid, a smanjuje rizik od nastanka raka usta, kože, pluća, dojke, želuca i debelog crijeva.

Također, ispod narandžine kore se nalazi sinofrin, sastojak koji smanjuje proizvodnju holesterola u jetri, a antioksidansi istovremeno smanjuju i razinu lošeg (LDL) holesterola u krvi.

Flavonoidi i vitamin C štite zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sistema i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.

Istraživanja su pokazala da narandžin flavonoid hesperidin može znatno smanjiti visoki krvni pritisak.