NASA pronašla tragove života na Saturnovom mjesecu

IZVORklix.ba

Keith Cowing, analitičar i bivši zaposlenik NASA-e, tvrdi da su NASA-ini naučnici otkrili hemijsku aktivnost unutar hidrotermalnih izvora na ledenom mjesecu Enceladus.

“NASA će u četvrtak objaviti dokaze o hidrotermalnim aktivnostima na dnu ledom pokrivenog okeana na Saturnovom mjesecu Enceladus koji najvjerojatnije stvara metan iz ugljen dioksida. Taj proces je indikativno moguć u nastanjivoj zoni Enceladusa”, napisao je Cowing u američkom magazinu “Astrobiology”.

Enceladus je šesti Saturnov mjesec širok oko 504 km.

NASA navodi da su nova otkrića koncentrirana na otkrićima NASA-ine letjelice Cassini koja se nalazi u orbiti Saturna, a koja je istraživala i njegove mjesece, te otkrića svemirskog teleskopa Hubble.

Istraživanja letjelice Cassini pokazala su hidrotermalnu aktivnost u procjepima koji izbacuju vodenu paru sa ledenim česticama iz okeana koji se nalazi ispod ledenog pokrivača na površini planete.

Iako djeluje “negostoljubiv” poput drugih Saturnovih mjeseca opservacije sugeriraju da može imati sastojke koji podržavaju život.

NASA će konferenciju za medije održati sutra, a na njoj će sudjelovati i vodeći svjetski stručnjaci koji se bave potragom za životom izvan planete Zemlje.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se