Naša tema | Kako izabrati bolje, a jeftinije: Bez hiljadu maraka ne ići na more

Mnogi Bosanci i Hercegovci već su uveliko krenuli u potragu za boljim i jeftinijim destinacijama za godišnji odmor. Za mlađe idealan odmor je ludovanje do ranih jutarnjih sati, za neke je odmor odlazak na more i uživanje na plaži, dok će najveći broj ipak prvo pogledati u novčanik pa tek onda odlučiti.

Iako turističke agencije nude primamljive destinacije po hit cijenama, građani BiH, u kojoj je prosječna plaća 854 marke, ipak se odlučuju za bliže zemlje, odnosno jeftinija odmarališta na Jadranu ili u Albaniji.

Bogata ponuda

Istražili smo koliko minimalno novca četveročlana porodica mora izdvojiti za godišnji odmor. Do apartmana je moguće doći putem agencija, koje za svaku ljetnu sezonu pripreme bogatu ponudu. Najjeftiniji aranžmani su od 40 do 50 maraka po osobi za ljetovanje u hotelu s doručkom na hrvatskom Jadranu, odnosno 55 maraka u Crnoj Gori.

– Tokom cijele sezone imamo akcijske ponude. Trenutno imamo ponudu u Baškoj Vodi. U hotelu “Alem” cijena noćenja s doručkom i večerom iznosi 42 KM po osobi. Ponuda vrijedi od 17. juna do 24. juna, a djeca imaju dodatni popust – kazali su nam iz turističke agencije „Centroturs“.

Dakle, sedmodnevni odmor za bračni par s dvoje male djece košta minimalno 600 maraka. Naime, za djecu do 12 godina smještaj je besplatan. Na ovu cijenu treba dodati troškove puta, dnevne troškove, boravišne takse… Na kraju, grubom računicom dolazimo do cifre od skoro 1.000 maraka.

Doručak na plaži

Nerijetko se građani odluče da sami pronađu smještaj za svoju porodicu, a najčešće to je putem interneta ili oglasa. Na internetu privatni apartmani se mogu pronaći po cijeni od 50 KM po danu i više, ovisno o atraktivnosti mjesta, blizini plaže, uvjetima u apartmanima… Pa tako računicom dođemo do cijene od 350 KM za sedmodnevni odmor u apartmanu.

Osim cijene aranžmana, koja je za većinu građana presudna pri odabiru destinacije na kojoj će ljetovati, postoji još niz faktora koji utječu na odluku o tome gdje provesti odmor.

Za razliku od ponuda u turističkim agencijama, u ove cijene nisu uključeni hrana i prijevoz. Oni koji se odluče ljetovati u privatnim apartmanima uglavnom doručkuju, ručaju i večeraju na plaži. Pa tako, ponovo grubom računicom dođemo do cifre od 1.000 KM i više.

Kako su nam potvrdili iz agencija, kako se njihove cijene ljetovanja ne razlikuju previše od onih u privatnom aranžmanu, to broj onih koji traže hotelski smještaj sve više raste.

Popularna krstarenja

U posljednje vrijeme i u našoj zemlji sve su popularnija krstarenja. Cijena za 12 dana krstarenja je oko 1.000 KM po osobi, a polazak je iz Dubrovnika.

U cijenu su uključeni prijevoz do Dubrovnika, 12 noćenja, doručak, ručak, večera.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se