Naučite da im pomognete: Šta uzrokuje grčeve kod beba

Dojenački grčevi nisu bolest. U većini slučajeva uzrok grčeva nije poznat. Neka djeca imaju samo nekoliko napada grčeva u prvim mjesecima života, a druga imaju svakodnevne grčeve do puna tri mjeseca starosti, kad se simptomi najčešće spontano smire i grčevi nestaju bez posljedica.

Novorođenčad ima nerazvijen i nježan probavni sistem, koji nikad nije probavljao hranu pa mu treba vremena da sazri i u potpunosti preuzme svoju funkciju.

Uvijek se postavlja pitanje šta to uzrokuje grčeve kod beba. Tradicionalno se povezuje s hranom, iako za to nema naučnih dokaza. Nekad su povezane s glađu, a nekad sa preuhranjenosti i javljaju se bez obzira na to je li beba dojena ili je hranjena mliječnim formulama za dojenčad.

Ako dojite bebu – način života, lijekovi i hrana koju jedete, mogu utjecati na kvalitet vašeg mlijeka. Neka jela i napici koja i kod odraslih izazivaju nadimanje, iste simptome mogu uzrokovati i kod beba. Bebe prilikom hranjenja ili dok plaču gutaju zrak, koji, također, uzrokuje nadimanje, što može dodatno uzrokovati neugodu i pojačati grčeve.

Bez obzira na to da li dojite bebu ili je hranite mliječni formulama, preporučljivo je dijete tokom i obavezno nakon hranjenja uspraviti i pomoći mu da podrigne i ispusti višak zraka.

Pomozite bebi masažom stomačića (kružni pokreti od pupka u smjeru kazaljke na satu opuštaju crijeva). Nekim bebama pomaže i lagano gibanje nožica (kao da vozi bicikl), koje olakšavaju izlazak gasova iz crijeva. Topao termofor na djetetovom stomačiću još je jedan od načina opuštanja crijeva i olakšavanja oslobađanja gasova iz probavnog takta.

Ako se simptomi ne smiruju i ako postaju jači, prije nego što bebi date bilo kakav pripravak, obavezno se posavjetujte sa pedijatrom.

Izvor: avaz.ba