Naučite da se opustite: Vježbe disanja spas od stresa

IZVORavaz.ba

Željeni efekt

Da biste se oslobodili ili bar umanjili loš utjecaj stresa, isprobajte nekoliko više nego efikasnih vježbi disanja za koje vam nije potrebno ni neko posebno okruženje niti umijeće. Redovnom vježbom sigurno ćete dostići željeni efekt.

* Umjereno disanje

Ovo je dobar način da tijelo vratite u ravnotežu i umirite nervni sisitem, jer ćete smanjiti nivo stresa i poboljšati fokus. Možete je izvoditi u bilo koje vrijeme.

1. Udahnite kroz nos i brojite do četiri.

2. Nakon toga izdahnite na nos i brojite do četiri.

3. Ponovite dva-tri puta.

Jednom kad se izvježbate, vježbu možete ponavljati od šest do osam puta. Prilično je intenzivno za abdomen, ali će zagrijati tijelo, razbuditi mozak i izbalansirati energije.

* Duboko disanje iz stomaka

Većina ljudi jednostavno ne zna disati iz stomaka, a tehnika je više nego jednostavna i pomoći će da se oslobodite stresa. Na kraju krajeva, male bebe stalno to rade tako da ne može biti neka teška nauka.

Svaki dan

1. Lezite na krevet, na leđa.

2. Stavite ruke na stomak.

3. Sasvim prirodno dišite i obratite pažnju da li vam stomak ide gore-dolje.

4. Nakon toga lagano udahnite u stomak.

5. Nastavite s disanjem dok ne osjetite da se stomak pomjera gore-dolje.

6. Dišite ovako od 3 do 10 minuta.

7. Radite ove vježbe svakog dana čim se probudite i pred spavanje.

Jednostavno

Ovo je sigurno najjednostavnija vježba i neće vam oduzeti nimalo vremena. Možete je obavljati u svim položajima.

1. Izdahnite sav zrak kroz usta uz glasan zvuk.

2. Zatvorite usta i tiho udahnite kroz nos i brojite do četiri.

3. Nakon toga zadržite zrak i brojite do sedam.

4. Izdahnite sav zrak kroz usta, glasno i brojite do osam.

5. Nakon toga ponovno udahnite na nos.

Istezanje

Jedan od načina kako smanjiti stres je jutarnje razgibavanje, to je nešto što će sigurno prijati organizmu. Veoma je dobro za uspavane ćelije i mišiće, a neće vam oduzeti mnogo vremena. Dvije do tri minute istezanja čim ustanete dovest će do toga da krv jurne kroz krvne sudove. Razmjena kisika vrši se između ćelija i oslobađa se nakupljena napetost u svim djelovima tijela.

Pauza

Ukoliko imate mogućnost da napravite makar kratku pauzu, iskoristite je na pravi način. Ili, ako se ne krećete mnogo ili ne volite da se krećete, ovo će vam pomoći da se oslobodite stresa. Sjedite na udobnu stolicu ili pod, bitno je da kičma bude prava kako biste cijelo tijelo držali u pravilnom položaju.

Za oslobađanje stresa glavnu ulogu ima položaj tijela, ravna leđe, noge savijene u koljenima, tako da se omogući protok energije kroz cijelo tijelo.

Prehrana

Lisnato zeleno povrće i mahunarke obiluju folnom kiselinom, koja pozitivno utječe na raspoloženje ljudi. Poznato je i da čokolada izaziva proizvodnju hormona sreće pa nije loše da povremeno uzmete kockicu-dvije neke kvalitetne crne čokolade.

Posao

Veliku napetost stvara osjećaj da niste završili predviđeni posao za vrijeme radnog vremena pa, zbog mogućnosti koje nude internet i kompjuteri, često posao nosimo kući. Tu se poremeti granica između kraja radnog vremena i posla i onog vremena koje biste trebali da odvojite za sebe. Kad se radno vrijeme završi, neka posao ostane iza zatvorenih vrata firme.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se