30.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Naučnici kombinirali različite vakcine, rezultati bi mogli promijeniti pristup vakcinaciji

IZVORavaz.ba

Kombinacija različitih vrsta vakcina protiv koronavirusa značajno povećava učinkovitost u stvaranju imuniteta, saopćio je Univerzitet Sarske.

– Nakon studije provedene na 250 osoba koje su kao prvu vakcinu primile vakcinu “AstraZeneca”, a kao drugu “BioNTech/Pfizer”, zabilježena je znatno veća učinkovitost u stvaranju imuniteta nego kod osoba koje su primile obje doze vakcina “AstraZeneca” – stoji u saopćenju Univerziteta Sarske u Saarbrueckenu.

Novija generacija
Ovakva kombinacija, kako se nadalje navodi, postiže veću učinkovitost i od dvostruke kombinacije vakcina “Biontech/Pfizer”.

Kod vakcinisanja različitim vakcinama dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitijela i tzv. T stanica.

Autori studije, koji su, prema vlastitim navodima, bili „iznenađeni nesumnjivim rezultatom“, preporučuju vakcinaciju različitim vrstama vakcinama.

“BioNTech/Pfizer” spada u noviju generaciju tzv. mRNA vakcina, dok AstraZeneca pripada tradicionalnoj grupi tzv. vektorskih vakcina.

Preporuka za mlađe od 60
Kako naglašavaju naučnici sa Univerziteta u Sarskoj, aktualna studija bi trebala biti produbljena kako bi se došlo do novih saznanja u vezi uspješnosti i po spolu ili starosnoj dobi.

Nakon što je njemačko Savezno povjerenstvo za vakcinisanje početkom aprila preporučilo da se mlađi od 60 više ne vakcinišu vakcinom “AstraZeneca” pojavio se problem s osobama koje su kao prvu vakcinu već primile AstraZenecu. Njima je naposljetku preporučeno da se vakcinišu ili vakcinom “BioNTech/Pfizer” ili “Moderna”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se