1.2 C
Bihać
Subota, 4 Decembra, 2021

Naučnici otkrili antitijelo koje neutralizira virus koji uzrokuje COVID-19

Naučnici sa Univerziteta “Pittsburgh School of Medicine” iz Pensilvanije izolirali su najmanju biološku molekululu koja u potpunosti i specifično neutralizira virus koji uzrokuje koronavirus.

Komponenta antitijela je deset puta manja od antitijela pune veličine, a korištena je za stvaranje lijeka Ab8 – objavljeno je u izvještaju koji su istraživači objavili u časopisu “Cell” u ponedjeljak.

Lijek se smatra potencijalnom prevencijom protiv SARS-CoV-2.

Prema ovom izvještaju, lijek je bio “vrlo efikasan u prevenciji i liječenju” infekcija SARS-CoV-2 kod miševa i hrčaka tokom ispitivanja. Lijek se, također, navodno ne veže za ljudske ćelije, što sugerira da neće imati negativne nuspojave kod ljudi.

– Ab8 ne samo da ima potencijal kao terapija za COVID-19, već bi se mogao koristiti i da spriječi ljude da se zaraze SARS-CoV-2 – rekao je koautor Džon Melors (John Mellors), šef Odjela za infektivne bolesti na Univerzitetu i UPMC.

– Protutijela veće veličine djeluju protiv drugih zaraznih bolesti i podnose se dobro, što nam daje nadu da bi to moglo biti učinkovit tretman za pacijente s COVID-19 i za zaštitu onih koji nikada nisu imali infekciju i nisu imuni – kazao je Melors.

Ksanglej Liu (Xianglei Liu) sa Univerziteta “Pittsburgh School of Medicine” je također koautor ove studije.

Naučnici također “razmišljaju izvan okvira” o načinu na koji bi se lijek mogao primijeniti, navodeći da se može udahnuti ili ubrizgati površinskom injekcijom, umjesto intravenstkom terapijom (IV).

Prema izvještaju, tim Medicinskog ogranka Univerziteta u Teksasu za biološku odbranu i bolesti u nastajanju i Nacionalna laboratorija Galveston testirali su Ab8 i utvrdili da blokira virus da uđe u ćelije. U ispitivanjima na miševima, oni koji su liječeni Ab8 imali su 10 puta manje količine zaraznog virusa u odnosu na one koji nisu liječeni.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se