14.9 C
Bihać
Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021

Naučnici otkrili zbog čega vjerojatno dolazi do ‘dugog Covid-a’

Čak i ako se pacijent oporavi od posljedica covida, šteta koju ta bolest napravi može biti velika- navodi se u novoj studiji

IZVORavaz.ba

Obdukcijom pluća ljudi koji su umrli od posljedica covida-19 patolozi su u većini slučajeva otkrili trajna i velika oštećenja, a to bi saznanje naučnicima moglo pomoći da shvate što se krije iza sindroma poznatog kao “dugi covid”, tokom kojega pacijenti mjesecima pate od neprekidnih simptoma bolesti.

– Pretpostavljamo da je jedan od razloga takozvanog “dugog covida” znatno i trajno uništenje zdravoga plućnog tkiva. Čak i ako se pacijent oporavi od posljedica covida, šteta koju ta bolest napravi može biti velika- navodi se u novoj studiji .

Naučnici koji su proveli istraživanje kažu da su otkrili neke jedinstvene karakteristike SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje covid-19, što bi moglo razjasniti zbog čega je u stanju nanijeti takvu štetu.

– Nalazi ukazuju na to da covid-19 nije samo bolest uzrokovana smrću stanica zaraženih virusom, već je vjerojatno i posljedica toga što te abnormalne stanice dugo ostaju u plućima- rekao je Mauro Giacca, profesor na londonskom King’s Collegeu i jedan od suautora studije.

Tim naučnika je između februara i aprila 2020. analizirao uzorke tkiva iz pluća, srca, jetre i bubrega četrdeset i jednog pacijenta umrlog od covida-19 u talijanskoj Sveučilišnoj bolnici u Trstu.

Reutersu Giacca je rekao da su, premda on i kolege nisu otkrili očite znakove virusne infekcije ili perzistirajuću upalu na ostalim organima, ustanovili “velika oštećenja strukture pluća”, pri čemu je “tkivo prepuno ožiljaka i oštećenja gotovo u potpunosti zamijenilo zdravo tkivo”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se