Naučnici pronašli masivne podzemne tunele na Mjesecu

IZVORAvaz.ba

Grupa japanskih naučnika tvrdi da je pronašla masivne podzemne tunele na Mjesecu. Ovi tuneli bi mogli biti iskorišteni u bliskoj budućnosti kao savršena skrovišta za ljudske astronaute, rekli su istraživači na 48. konferenciji lunarne i planeterne nauke.

Kako se navodi u ovoj studiji – objavljenoj u časopisu Geophysical Research Letters – japanski stručnjaci uspjeli su pronaći ogromne formacije zahvaljujući Kaguya svemirskoj sondi.

Koristeći precizne uređaje, stručnjaci su pronašli praznine skrivene kilometrima ispod površine Mjeseca. Zanimljivo, u bliskoj budućnosti, kada čovječanstvo počne kolonizirati Mjesec, ovi masivni tuneli mogu postati važan dio truda da se izgrade ispostave s ljudskom posadom na površini Mjeseca.

Stručnjaci su 2009. godine otkrili duboku jamu, s desetinama metara u prečniku koja se nalazi u takozvanom Marius Hills. 2016. godine je misija NASA-e pronašla gravitacione anomalije koje eventualno ukazuju na praznine.

Kao što je navedeno u studiji: “2009. godine su otkrivene tri velike jame na Mjesecu u slikama dobijenih SELENE kamerom. Njihovi prečnici i dubine imaju nekoliko desetina metara ili više. One su mogući svijetlarnici na velikim podzemnim pećinama poput lava cijevi, po analogiji sa sličnim kopovima pronađenim na Marsu.“

Naučnici, na čelu s Junichi Haruyamom, zaključili su da to nisu jame, nego tuneli koji prodiru u lunarni kamen do dubine od nekoliko kilometara.

Ako ljudi, preko rovera ili sa svoje dvije noge, ikada dobiju pristup tim tunelima, “nauka bi bila nevjerovatna,“ prokomentarirao je Brant Garry, geofizičar NASA-e. Podzemni tuneli bi se mogli pokazati kao idealno mjesto gdje bi se mogle stvoriti lunarne ispostave u bliskoj budućnosti.

Stručnjaci ukazuju na to da su ovo sjajna mjesta za buduće ljudske kolonije, jer štite buduće astronaute od zračenja i varijacija temperature.

Međutim, postojanje tunela na Mjesecu nije ništa novo, rekao je Vladislav Shevchenko, šef Odjeljenja za lunarno i planetarno istraživanje, na Sternberg državnom astronomskom institutu na Univerzitetu u Moskvi.

Kako piše ruska stranica BFM.ru: “Ove formacije su otkrivene prije nekoliko godina. Tada su stručnjaci požurili sa donošenjem zaključaka tumačeći njihovo porijeklo: vulkanske cijevi jer se nalaze u vulkanskim lunarnim morima. Ove formacije su nosile lavu do površine. Materijal je sabijen i kako se hladio, stvorile su se praznine.”

“Ove vijesti nisu iznenadile ruske naučnike,” piše BFM.ru, jer oni tvrde “da su čitali o tom otkriću još u novinama iz doba Sovjetskog Saveza.”

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se