Naučnici smatraju: Ispijanje piva poboljšava zdravlje

IZVORavaz.ba

Istraživanja pokazuju da se u ovom napitku nalaze sastojci koji će sačuvati moždane ćelije i time spasiti naše zdravlje od teških bolesti pod stare dane.

Aktivna supstanca koja je ispitivana zove se ksantohumol i nalazi se u hmelju, od kojeg se pravi pivo. Pripada porodici flavonoida, koji se nalaze u različitim biljkama i često im daju boju. Istraživanja su pokazala da flavonoidi pozitivno utiču na rad srca, a mogu da pomognu i kod liječenja kancerogenih bolesti i raznih upala. Poznati su i kao jaki antioksidansi.

Tokom normalnih metaboličkih procesa u našem mozgu se stvaraju određeni molekuli koji oksidacijom mogu nanijeti štetu neuronima. To poslije nekog vremena može dovesti do oštećenja povezanih sa demencijom, Alzheimerovom ili Parkinsonovom bolešću.

Naučnici su odlučili da ispitaju da li je moguće da supstanca ksantohumol zaštiti neurone od degeneracije prouzrokovane oksidacijom. Izložili su u posudi neurone miševa ksantohumolu i zatim ih oštetili oksidacijom. Ksantohumol ne samo da je izbacio reaktivne molekule već je i regulirao funkcioniranje određenih gena koji štite neurone od oksidacije.

Ovo je sigurno samo jedno od mnogih istraživanja koja će se i dalje sprovoditi, naročito na živim organizmima, ali neki naučnici su uvjereni da bi ovo moglo spriječiti Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se