Naslovnica MAGAZIN Naučnici tvrde: Preboljeti raskid je isto kao skinuti se s droge Oni...

Naučnici tvrde: Preboljeti raskid je isto kao skinuti se s droge Oni koji neutješno pate zbog propale ljubavi možda za to imaju biološki razlog. Novo istraživanje mozga sugerira da je prevladavanje ljubavnog bola slično borbi sa zavisnošću, piše Livescience. Studija je jedna od prvih koja istražuje mozak osoba koje su nedavno doživjele ljubavni brodolom i imaju problema kako s tim da se pomire.

0

Naučnici su utvrdili da muškarci i žene slomljenog srca, gledajući fotografije bivših partnera, aktiviraju regije u mozgu povezane s nagradom, zavisnošću, kontrolom osjećanja, osjećajem vezanosti i fizičkim bolom i tugom.

Rezultati možda razjašnjavaju zašto je nekim ljudima teško da prebole prekid i zašto se, u nekim slučajevima, ljudi ponašaju ekstremno, uhode partnere, ubiju ih, počine samoubistvo. “Romantična ljubav je zavisnost”, kaže autorica studije Helen E. Fišer (Fisher), biološki antropolog s Univerziteta Rutgers, koja se bavi ljubavlju, prenosi Nedeljnik.

– To je snažna, divna zavisnost kada sve ide dobro, ali prestrašna zavisnost kada stvari krenu loše. Naučnici špekuliraju da odgovor mozga na ljubavno odbijanje ima evolucijsku osnovu. Dijelovi mozga odgovorni za romantičnu ljubav nastali su prije puno miliona godina da bi se naši preci mogli fokusirati da, sa samo jednom osobom u isto vrijeme, počnu proces razmnožavanja – kaže Fišer.

– Kad je vaša ljubav odbijena, izgubili ste najveću nagradu u životu, a to je partner za stvaranje potomstva. Kad nas ostavi osoba koju još volimo, sistem mozga se aktivira na način da nam pokušava pomoći da vratimo voljenu osobu pa se na nju fokusiramo, čeznemo za njom i pokušavamo je opet pridobiti.

Svi učesnici studije bili su u vezi prosječno dvije godine, a dva mjeseca su prošla od prekida. Na “Passionate Love Scale” mjeren je intenzitet njihovih osjećanja. Pokazalo se da je gledanje slike bivše ljubavi stimuliralo regiju mozga koja je uključena u motivaciju i nagradu. Prethodne studije su pokazale da je to regija aktivna kod ludo zaljubljenih ljudi.

Ima smisla, ako ste sretno ili nesretno zaljubljeni, još ste zaljubljeni. Studija pokazuje da se aktiviraju i druge dvije regije mozga koje su povezane s intenzivnom zavisnošću od kokaina i cigareta te je zabilježena pojačana aktivnost u regijama mozga odgovornim za fizički bol i tugu.

Naučnici su došli i do nekih dobrih vijesti u vezi s onima koji su odbačeni, čini se da vrijeme liječi bol. Što je više vremena prošlo od prekida, bilo je sve manje aktivnosti u regiji mozga povezanoj sa vezanošću.

– Regije mozga uključene u regulaciju emocija, donošenje odluka i vrednovanje aktivirale su se kada su učesnici vidjeli osobu koja ih je odbila. Ovo sugeriše da su ostavljeni učili iz prošlih romantičnih iskustava, vrednujući gubitak i dobitak te pronalazili načine kako da se nose sa situacijom – kaže Fišerova.

Ono što je studija još utvrdila sugeriše da razgovor o proživljenom iskustvu, umjesto tugovanju u tišini, pomaže i ima terapeutski učinak. “Za mozak je zdravo o tome iskustvu pričati umjesto se izgubiti u očaju i povlačiti se u sebe. O situaciji treba razmišljati aktivnije i raditi na tome kako se s njom nositi”, savjetuje Fišerova.