Naučnici u Bernu i Cirihu otkrili kako virus manipulira stanicama da bi se replicirao

Ovaj naučni rad pomoći će u razvoju lijekova i vakcina protiv koronavirusa. Glavni naučnik ovog istraživanja je hrvatski molekularni biolog Nenad Ban.

Prema pisanju Večernjeg lista, riječ je o procesu nalik na gusarsko otimanje broda u kojem virus preuzima kontrolu nad zaraženom stanicom jer svaki virus ovisi o resursima i molekularnoj mašineriji stanice kako bi se razmnožavao.

Ovdje se, kako je pojasnio Ban, otkriva mehanizam koji koronavirus koristi kako bi postigao stvaranje svojih proteina umjesto staničnih, što ne samo da poboljšava stvaranje novih virusa već i smanjuje imuni odgovor protiv infekcije koronavirusom.

“Prije naših otkrića i sličnih otkrića tima naučnika u Njemačkoj nije se znalo kako virus preotme stanične kapacitete u svoju korist. Ovi rezultati ključno pridonose razumijevanju životnog ciklusa virusa SARS-CoV-2 i njegove interakcije s našim stanicama za infekcije”, govori Ban.

U radu se govori šta se dešava u stanici nakon ulaska virusa.

“Virus ovisi o biološkim procesima u stanicama kako bi se reproducirao. Jednom kad virus uđe u stanice, po uputama njegovog genetičkog materijala počne sintetizirati nove viruse koji izađu iz te stanice i inficiraju nove uzrokujući simptome bolesti. No, stanice imaju i vlastiti obrambeni sistem kojim se bore protiv takve invazije virusa, to je takozvani prvi nivo obrane, koji se događa u prvim minutama nakon infekcije, prije nego što se mogu razviti antitijela”, kazao je Ban.

Zbog toga virus, nastavlja, čim uđe u stanicu, mora spriječiti stanicu da proizvede obrambene molekule, ali istovremeno i iskoristiti stanicu da bi se virus reproducirao.

“Upravo to je svrha prvog proteina koji virus sintetizira. Mi smo otkrili kako se taj protein veže na ribosom da bi inhibirao sintezu proteina u stanici koja se pokušava boriti protiv virusa”, opisuje Ban koji ističe da, kao što je slučaj sa svim aktivnostima što se tiče razvoja novih lijekova za COVID-19, ne može se očekivati da će se nova saznanja moći brzo primijeniti.

Njihovo otkriće, ističe, ima dvije potencijalno korisne primjene.

“Prvo, mi sada znamo kako pripremiti virus koji bi bio manje infektivan tako da promijenimo karakteristike virusnog proteina broj 1, dakle taj oslabljeni virus bi se mogao koristiti kao vakcina jer ne bi bio sposoban uzrokovati ozbiljne simptome COVID-19. Naši rezultati su također korisni jer se na osnovu njih mogu početi razvijati novi spojevi koji će spriječiti virusni protein broj 1 da se veže na ribosom. Takav lijek ne bi sam po sebi zaustavio virus, ali bi omogućio da se naše stanice uspješno bore protiv virusne infekcije”, kazao je Ban.

Izvor: klix.ba